Open source bi mogao cardboard držati relevantnim bez obzira na to što Google radi.

 

Google-ova odluka da se odustane od Cardboard VR projekta za telefon telefonu može stvoriti napredak za kreativce. Internet gigant objavljuje Cardboard open source projekat koji će programerima omogućiti da stvaraju VR iskustva i dodaju Cardboard podršku svojim aplikacijama. Obuhvata osnove poput praćenja glave, prikazivanja izobličenja objektiva i unosa, ali također uključuje biblioteku QR kodova kako bi se osiguralo da niste povezani s Googleovom karticom Cardboard za uparivanje gledatelja. Između ovog i postojećih alata otvorenog koda za izradu gledatelja, kompanija i domaćih timova mogu stvoriti sav potreban hardver i softver, bez traženja Googlea za pomoć.

Za one neupućene, Google Cardboard je već dugo prisutan na tržištu. To je ništa više nego kartonske VR naočale koje koštaju ne više od jednog dolara (osnovni model) u koje se ubaci telefon, i ono bitno parče pokretačkog software-a koji se povezuje sa telefonom i stvara VR iskustvo gledaocu.

Kompanija ne preuzima svu odgovornost. Obećava da će doprinijeti novim karakteristikama projekta, uključujući paket za programere za Unity game engine. To će uglavnom pomoći programerima da se prilagode na nove displeje telefona i druge promjene bez čekanja na Google.

Ako ste propustili: Predstavljamo Horizon – virtuelni svijet koji razvija Facebook | VIDEO

Trud otvorenog koda možda bi nekima mogao biti olakšanje. Cardboard se uveliko smatra jednim od najpovoljnijih načina eksperimentiranja s VR-om, a Google je rekao da i dalje ima „dosljedne“ svrhe u zabavi i školama. Da je Google jednostavno zaustavio rad na Cardboardu, budućnost tih napora bila bi u najboljem slučaju neizvjesna – otvoreni kôd pruža kreativcima barem neke mogućnosti za održavanje projekata.

U prilogu pogledajte video kako sami da napravite Cardobard.

 

(Engadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.