Jedna riječ u lozinki s kojom želite da zaštitite svoje korisničke račune nije dovoljna – vrijeme je da počnete koristiti izraze s više riječi

Snaga lozinke ključna je za vašu bezbjednost i zaštitu privatnosti online. Ogromna većina hakovanja rezultat su phishinga, postupak tokom kojeg hakeri pokušavaju pogoditi vašu lozinku na osnovu podataka koje su izvukli iz poruka, korisničkih profila i drugih javno dostupnih podataka.

Često su u tome uspješni, i to uglavnom zbog ljudske greške koju je razmjerno lako i jednostavno spriječiti.

Pročitajte još: Kako da pronađete sačuvane lozinke na svom računaru

Hakeri su također sve vještiji u praćenju i razmjeni ukradenih lozinki, zbog čega je preventiva važnija nego ikad. Evo nekoliko savjeta kako im možete otežati posao.

Lozinka više nije dovoljna, naročito ako se sastoji od samo jedne riječi.

Trebali biste da smislite izraz sastavljen od nekoliko riječi i znakova, pa i razmake. Što je duži i komplikovaniji, to je bolje. Četiri riječi su minimum, pet bi bilo odlično.

Možete koristiti razmake u lozinkama. Facebook, Google i drugi veliki internetski servisi prihvataju ih bez problema.

Zašto su izrazi bolji od pojedinih riječi? Zato što lozinke čine nasumičnijima, pa ih je teže pogoditi. Ali, ujedno ih je i lakše zapamtiti nego seriju nasumičnih slova, brojki i znakova.

I ako koristite izraze veoma je važno da ih mijenjate redovno i ne koristite iste na različitim servisima i korisničkim računima, piše Business Insider.