Samostalni, vazdušno-vodeni dron  zasnovan na rotoru, koji ima pasivno morfirajuće propelere koji se otvaraju u vazduhu i savijaju pod vodom, može da pređe granicu vazduh-voda za 0,35 sekundi

 

Na Imperijal koledžu u Londonu kreiran je projekat za vazdušno-vodeni dron, novi tip letjelica dizajniranih za kretanje u vodi ili vazduhu, sa jedinstvenim mogućnostima „pristajanja“ na bilo koju čvrstu površinu.

Takav uređaj bi mogao da bude namijenjen spasiocima ili službama koje traže povrijeđene, jer se može prilagoditi uslovima. Kada leti u vazduhu, propeleri dronova su potpuno rastavljeni, stvarajući maksimalnu uzgonu. U vodi to nije neophodno, pa se propeleri vrlo lako sklapaju, tj. skraćuju, omogućavajući istim motorima da „plivaju“ pod vodom ili na površini.

 

Inspirisan ribom

 

Pored dva režima, vodenog i vazdušnog, istom dronu je dodata posebna ljepljiva površina, inspirisana ribom priljepušom. Ovaj dron se može prihvatiti za bilo koju čvrstu podlogu, mokru ili suvu (kao što se te ribe hvataju za morske pse ili kitove). Na taj način dron može da se „šlepa“ uz neko drugo vodeno ili kopneno prevozno sredstvo, a da pritom „odmara“, tj. štedi bateriju.

Autori ove bespilotne letjelice kažu da su testovi pokazali da vazdušno-vodeni dron može da pređe barijeru između vode i vazduha za samo 0,35 sekundi i da se iz podmornice transformiše u letjelicu u vazduhu.

Ova tehnologija je još u fazi koncepta, ali pokazuje da budućnost autonomnih letjelica ili plovila može biti zajednička, tj. da obični leteći kvadrokopteri, uz nekoliko modifikacija, mogu da počnu da obavljaju svoje zadatke u različitim okruženjima. Prateći rad je objavljen u naučnom časopisu Science kojeg možete pogledati na ovom linku.

(Bug)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.