Sistem Frontier je zvanično postao najbrži superkompjuter na svijetu kada je dostigao brzinu od 1,1 eksaflopa

 

U Nacionalnoj laboratoriji Oak Ridge (ORNL) u SAD nalazi se Frontier sistem koji je, prema posljednjim informacijama, najbrži superkompjuter na svijetu.

Kako je objavljeno na Top500 listi najbržih superkompjutera na svijetu, Frontier sistem je probio barijeru od jednog eksaflopa i brzinom od 1.102 eksaflopa postao najbrži superkompjuter na svijetu.

Naime, performanse superkompjutera mjere se brojem operacija sa pokretnim zarezom u sekundi (FLOPS), a ekaflop (ekaFLOP) je nivo performansi računarskih sistema dovoljan da izvrši deset do osamnaest operacija u sekundi. Da bi se razjasnilo koliko je ovo brzo, dovoljno je reći da je Frontier dvostruko brži od drugog kompjutera i brži od ukupne brzine svih sedam superkompjutera na listi.

Kada se koristi mješoviti režim, Frontier postiže brzinu od 6,86 ekaflopa, na HPL-AI testu.

Ali, kako prenosi ORNL, Frontier sistem nije samo brz, već i energetski efikasan i zauzeo je prvo mjesto na Green500 listi. Postigao je rezultat od 62,68 gigaflopsa po vatu, zahvaljujući samo jednom kabinetu optimizovanih procesora treće generacije AMD EPIC i AMD Instinct MI250k akceleratoru.

Ovo čini Frontier najbržim i energetski najefikasnijim superkompjuterom na svijetu.

Frontier sistem je trenutno podvrgnut najnovijim testovima i inspekcijama sistema i trebalo bi da bude dostupan za naučna istraživanja krajem 2022. i početkom 2023. godine.

„Superkompjuter Frontier predstavlja ogroman korak naprijed za nauku i HPC industriju“, rekao je Bronson Meser, direktor nauke u Oak Ridge-u.

„Naša saradnja sa AMD-om je bila ključna za stvaranje vodeće svetske platforme za računarsku nauku. Superkompjuter Frontier pruža naučnicima sve što im je potrebno za sprovođenje naučnih istraživanja za dobrobit čovečanstva“, dodao je Bronson.

(Zimo)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.