U prilično čudnoj situaciji, kupci Google Pixela 8 i 8 Pro primećeni su na Redditu kako se žale da su njihovi sjajni novi uređaji stigli sa otključanim bootloaderom.

Nismo sigurni koliko je problem rasprostranjen, ali naizgled je prilično ograničen jer te stvari danas prilično brzo eksplodiraju na internetu, a Pixel 8 uređaji također imaju prilično očigledno upozorenje za otključani bootloader tokom procesa pokretanja.

Korisniku se predstavlja sljedeći tekst:

Bootloader je otključan i ne može se garantovati integritet softvera. Svi podaci pohranjeni na uređaju mogu biti dostupni napadačima. Nemojte pohranjivati nikakve osjetljive podatke na uređaj

Kako se navodi u poruci, otključani bootloader, iako nije veliki problem, nosi neke nedoumice u pogledu privatnosti i sigurnosti podataka. Najočitija posljedica života s otključanim Android uređajem s pokretačem je da će neke finansijske aplikacije, između ostalih, potpuno odbiti da ostanu bez sigurnosnih razloga. Na primjer, Androidovo beskontaktno plaćanje putem Google Wallet-a ne radi s otključanim bootloaderom.

U slučaju da ne znate šta je bootloader i zašto se može otključati, bootloader je mali komad softvera koji upravlja početnim pokretanjem vašeg uređaja i učitava sam OS (Android, u ovom slučaju). Ako želite da budete u mogućnosti da petljate sa svojim telefonom na nivou OS-a i instalirate stvari kao što su zakrpe i modovi ili direktno flešujete novi ROM, potreban vam je otključani program za pokretanje sistema.

Opet, ne možemo sa sigurnošću reći koliko je problem raširen, a teoretski bi ga trebao popraviti čak i krajnji korisnik putem računara i ADB veze s telefonom. Očigledno, međutim, Google ne može zahtijevati takve korake od svojih kupaca, a koliko možemo zaključiti, internet div već radi pravu stvar i nudi zamjenske jedinice pogođenim kupcima. Međutim, prema izvještajima, to zahtijeva dug razgovor s podrškom.

Iskreno, voljeli bismo saznati kako se ta situacija odvijala jer se svake godine čini da Google Pixel telefoni imaju barem nekoliko tako ekstremno čudnih „čudnosti“ o sebi, u nedostatku boljeg izraza.

(GSMarena / AndroidAuthority / Redit1 / Redit2 / Reddit3)