Sa prvim komercijalnim letom aviona na vodonično-električni pogon koji je planiran za 2023. godinu, ZeroAvia čini velike korake ka postizanju svog cilja da let bez emisija ugljen dioksida učini komercijalno održivim.

Vazduhoplovna industrija je na pragu revolucije, a avioni sa nultom emisijom, vodonično-električni avioni mogu biti ključ za postizanje neto nulte emisije ugljen dioksida. ZeroAvia, zajedno sa svojim partnerima, predvodi put u ovim naporima, a njihova posvećenost pretvaranju vodonično-električnih letjelica u stvarnost je inspirativna.

 

Vodonično-električni pogon je važan korak ka postizanju cilja vazduhoplovne industrije o neto nultim emisijama ugljen dioksida

 

ZeroAvia je preduzeće sa sjedištem u Sjedinjenim Državama koje dizajnira i gradi pogonske sisteme aviona sa nultom emisijom štetnih plinova i električnih vodonika. ZeroAvia je u partnerstvu sa Alaska Airlinesom, a oni su nedavno naknadno opremili Bombardier Q400 regionalni turboprop sa svojim vodonično-električnim pogonskim sistemom.

Tehnologija elektromotora u vodonično-električnom pogonskom sistemu je ključna komponenta u omogućavanju komercijalno relevantnih motora sa vodoničnim gorivnim ćelijama za veće avione. Sistem elektromotora napaja ZeroAvia visokotemperaturne PEM gorivne ćelije i skladište tečnog vodonika.

Pročitajte još: Da li automobili na vodonik imaju budućnost?

Na nedavnom događaju, regionalni prevoznik Alaska Airlinesa (Horizon Air) predao je avion Q400 kompaniji ZeroAvia, a avion je dobio posebnu livreju kako bi proslavio ovo inovativno partnerstvo. Vodonično-električni motor iz ZeroAvia koristi gorivne ćelije za proizvodnju električne energije iz vodoničnog goriva, koje zatim pokreće električne motore za pogon propelera aviona. Kako bi se osigurala komercijalna održivost, sertifikovani ZA 2000 sistem će uključivati ZeroAvia visokotemperaturne PEM gorivne ćelije i skladište goriva tečnog vodonika.

Izvršni direktor Alaska Airlinesa, Ben Minicucci, rekao je: „Ovo je ogroman korak naprijed u inovacijama u avijaciji i uzbuđeni smo što ćemo u partnerstvu sa ZeroAvia-om učiniti nove opcije nulte emisije štetnih gasova stvarnošću. Alaska Airlines ima dugoročni cilj postizanje neto nulte emisije ugljen dioksida, a ovo partnerstvo će nam pomoći da tu budućnost omogućimo.” Projekat bi trebao krenuti probnim letom sljedeće godine, a mi jedva čekamo da vidimo budućnost tehnologije letenja s nultom emisijom na djelu.