Nevski projektno-konstruktorski biro, koji je u sastavu ruskog Ujedinjenog brodarskog preduzeća (OSK), u okviru foruma „Armija-2022“ prvi put je predstavio projekat lakog nosača aviona na „Varan“ univerzalnoj platformi

 

Maketa broda je izložena u paviljonu OSK i pokazuje projekat lakog nosača aviona, koji je poznat pod nazivom „Varan“, a čiji je deplasman od 45.000 tona. Prema zamisli konstruktora, ovaj brod sa nuklearnim pogonskim sistemom može da na svojoj palubi nosi lovce MiG-29K, helikoptere Ka-27, Ka-29 i teške udarne helikoptere Ka-52K „Katran“, kao i bespilotne letjelice u vidu aviona.

Nosač aviona ima unutrašnji hangar u koji se smještaju lovci. U jedan nosač aviona može da se smjesti više od 20 lovaca MiG-29. Paluba nosača aviona nema uzletnu rampu, pa za lansiranje aviona brod mora biti opremljen elektromagnetnim katapultom.

laki nosač aviona varan

Brod je poseban po tome što ima univerzalnu platformu na kojoj se gradi, što olakšava logistiku i skraćuje vrijeme izrade.

 

Univerzalni brod „Varan“

 

Tokom 2021. godine je objavljeno da univerzalni brod „Varan“ posjeduje kompleks koji ima visok stepen automatizacije i posjeduje robotizovane sisteme. Američki list „Militari vač“ je naveo da je izgled „Varana“ revolucionaran i primjetio da brod ima odnos troškova i efikasnosti koji premašuje odgovarajući UDK indeks (univerzalna decimalna klasifikacija) koji su ranije razvila ruska brodogradilišta.

Deplasman broda je 45.000 tona, dužina mu je oko 250 metara, širina 65 metara, i može da razvije brzinu do 26 čvorova.

Nevski projektno-konstruktorski biro je jedan od najvećih ruskih proizvođača univerzalnih brodova i jedini u Rusiji koji projektuje nosače aviona i komplekse za treninge.

(Sputnjik)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.