Android 13 je prepun novih mogućnosti za vaš telefon i tablet, kao što je podešavanje jezika koji se mogu podesiti na nivou aplikacije, poboljšane kontrole privatnosti, pa čak i mogućnost kopiranja teksta i medija sa jednog Android uređaja na drugi samo jednim klikom

 

Ove nedjelje, Google je objavio Android 13, najnoviju verziju njihovog mobilnog operativnog sistema. Ažuriranje je već dostupno za podržane modele Google Pixel, dok će za mobilne telefone drugih proizvođača stići kasnije ove godine.

Mnogo je promjena, uglavnom kozmetičkih. Postoji i mogućnost prilagođavanja ikona aplikacija koje nisu Google-ove tako da odgovaraju pozadini početnog ekrana, a medija plejer automatski mijenja svoj izgled u zavisnosti od muzike ili podkasta koji se u tom trenutku sluša.

Android 13 takođe donosi brojna poboljšanja privatnosti. Aplikacije više neće imati pristup cjelokupnoj medijskoj biblioteci korisnika i mogućnost slanja obavještenja podrazumjevano, a istorija kopiranog teksta će se automatski ukloniti nakon određenog vremena, posebno ako se radi o nekim osjetljivim podacima poput e-pošte, brojeva telefona i slično.

android 13

Tu je i podrška za prostorni zvuk sa praćenjem glave (Spatial Audio), što bi trebalo značajno da poboljša doživljaj slušanja muzike. Pored toga, Bluetooth Low Energy Audio je podržan za bolji kvalitet zvuka uz nižu brzinu prenosa i smanjeno kašnjenje.

Jezici će moći da se mijenjaju u zavisnosti od aplikacije, a režim za spavanje je osvježen. Tableti su dobili ažuriranu traku sa alatkama koja poboljšava multitasking i sada imaju takozvanu „podršku za odbacivanje dlana“, zahvaljujući kojoj više neće biti slučajnih dodira ruke prilikom korišćenja olovke.

Pored toga, aplikacije za kamere nezavisnih proizvođača će moći da snimaju HDR video zapise, a uskoro će biti moguće kopirati sadržaj kao što su URL adrese, slike ili tekst sa Android telefona na Android tablet ili obrnuto.

Kasnije ove godine Android 13 će se pojaviti i na ostalim uređajima: Samsung Galaxy, Asus, HMD (Nokia phones), iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, vivo, Xiaomi i mnogi drugi.

Više informacija o Android-u 13 dostupno je na Google-ovom zvaničnom sajtu.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.