Proizvođač čipova AMD je u petak predstavio svoje nove grafičke kartice Radeon PRO W7000 serije za radne stanice koje imaju za cilj da daju brže performanse

 

AMD Radeon PRO W7000 serija grafičkih kartica uključuje Radeon PRO W7900 i Radeon PRO W7800 grafičke kartice, koje će biti izložene od 16. do 19. aprila na sajmu „NAB Show 2023“ u Las Vegasu.

To su prve profesionalne grafičke kartice na svijetu koje imaju napredni dizajn AMD čipleta i izgrađene su na AMD RDNA 3 arhitekturi.

Kompanija je saopštila da su grafičke kartice serije AMD Radeon PRO W7900 i W7800 napravljene da pruže nevjerovatne performanse i pouzdanost u profesionalnim aplikacijama, dok obezbjeđuju tačnost kritičnih boja i nevjerovatno vizuelno iskustvo.

„Nova AMD Radeon PRO W7000 serija su najmoćnije grafičke kartice koje je AMD napravio do danas, pružajući profesionalcima, kreatorima i umjetnicima izuzetne performanse i vrijednost za pokretanje najzahtjevnijih profesionalnih dizajna i kreativnih aplikacija,“ rekao je u saopštenju Scott Herkelman, stariji potpredsjednik i generalni direktor grafičke poslovne jedinice u AMD-u.

Radeon PRO W7000 serija grafičkih kartica daju profesionalcima mogućnost da se bave većim projektima, brže renderuju i kreiraju složenije modele napunjene više piksela, više poligona i više tekstura.

Nove grafičke kartice su ujedno i prvi GPU-ovi profesionalnih radnih stanica koji imaju AMD Radiance Display Engine 2.1, koji pruža superiorno vizuelno iskustvo, veće rezolucije i više dostupnih boja nego ikada ranije.

Nadalje, proizvođač čipova je rekao da Radeon PRO W7900 grafička kartica pruža 1,5X brže geomean performanse i 1,5X više memorije od prethodne generacije.

 

Bitne karakteristike

 

AMD RDNA 3 arhitektura i Chiplet dizajn – Pruža veće performanse i veću efikasnost od RDNA 2 arhitekture. Nove AMD RDNA 3 kompjuterske jedinice dijele resurse između renderovanja, vještačke inteligencije i ray tracing-a, kako bi ponudile približno 50% više performansi ray tracing-a po kompjuterskoj jedinici od prethodne generacije.

Namjensko AI ubrzanje i druga generacija ray tracing-a – Nove AI instrukcije i povećana AI propusnost daju više od 2X više performansi od prethodne AMD RDNA 2 arhitekture, dok druga generacija ray tracing tehnologije pruža značajno veće performanse od prethodne generacije.

AMD Radiance Display Engine s podrškom za DisplayPort™ 2.1 – Podržava najviše razolucije i više od 68 milijardi boja, a nudi i podršku za ekrane veće stope osvježavanja u poređenju sa AMD RDNA 2 arhitekturom i konkurentskim ponudama. Video izlazi podržavaju ekrane sljedeće generacije i opcije konfiguracije sa više monitora.

Sertifikovan za vodeće profesionalne aplikacije – AMD nastavlja da radi sa vodećim dobavljačima profesionalnih softverskih aplikacija kako bi obezbijedio da su grafičke kartice AMD Radeon PRO izgrađene za zahtjevna okruženja 24/7 i testirane da zadovolje visoke standarde, pružajući idealnu ravnotežu performansi i stabilnosti. Popis sertifikovanih aplikacija nalazi se na web stranici AMD-a.

 

Dostupnost i cijena kartica

 

Grafičke kartice serije AMD Radeon PRO W7000 mogle bi biti dostupne kod prodavača od drugog tromjesečja 2023. godine.

AMD Radeon PRO W7900 ima preporučenu cijenu od 3.999 američkih dolara, dok AMD Radeon PRO W7800 ima preporučenu cijenu od 2499 dolara. Dostupnost proizvoda u OEM i SI sistemima očekuje se u drugoj polovini 2023. godine.

(IT mixer)