MeidaTek je predstavio Dimensity Auto – automobilsku platformu za pametna vozila koja se zasniva na MediaTek-ovoj stručnosti u energetski efikasnim čipovima sa odličnom SoC integracijom i performansama. Kompanija je iskoristila godine iskustva u tehnologiji za više platformi kako bi stvorila ovo zgodno rješenje sve u jednom.

 

Dimensity Auto rješenje je podijeljeno na nekoliko glavnih komponenti:

 

Dimensity Auto Cockpit je odgovoran za infotainment i prema kompaniji je dizajniran da bude najbrži pametni kokpit na svijetu. Koristi AI multiprocesore visokih performansi i za duboko učenje i za obradu videa. SoC je izgrađen na 3nm procesu i obećava visoku efikasnost i nisku potrošnju energije. MediaTek se ovdje zaustavio i Auto Cockpit podržava više HDR 8k ekrana sa brzinom osvježavanja od 120 Hz, kao i nudi pun paket striminga i dekodiranja.

carVertical banner - sponsored

Dimensity Auto Connect je, s druge strane, odgovoran za održavanje veza uključenih. Dolazi sa 5G NTN tehnologijom i 5G RedCap za znatno poboljšane performanse u pokretu. Podržano je agregiranje operatera što rezultira brzinom od više gigabita podataka i neprekidnom pokrivenošću. Wi-Fi 7 je također ugrađen zajedno s podrškom za više Bluetooth konekcija i naravno GNSS podrškom za preciznu geolokaciju.

Dimensity Auto Drive čini osnovu za autonomnu vožnju i koristi MediaTek-ov APU. Nudi sveobuhvatnu i skalabilnu platformu za ADAS. Zajedno sa podrškom za integrisanu tehnologiju displeja, kompanija tvrdi da je ovo novo rešenje savršena okosnica za fleksibilne OLED ekrane, velike ekrane i opcije za više ekrana.

Konačno, imamo Dimensity Auto Components, što je MediaTek-ov način da svojim automobilskim partnerima osigura neprekidne opskrbe najnovijim komponentama i najnovijom tehnologijom. MediaTek nudi uslugu na jednom mjestu za automobilske kompanije i iskreno, u jedinstvenoj je poziciji da isporuči visokokvalitetne proizvode po prilično konkurentnim cijenama.

MediaTek je samo najnovija tehnološka kompanija koja se pridružila automobilskom svijetu. Iako nema ambiciju da uskoro proizvodi automobile, njegova tehnologija i proizvodi će se brzo širiti. Napredak kompanije od jeftinih mobilnih telefona do globalnog tehnološkog giganta i automobilskog dobavljača najnovijih ADAS sistema u relativno kratkom vremenu je zapanjujući. Automobili zaista postaju uređaji na točkovima, pitanje je – ko je sledeći? Hoćemo li ikada vidjeti da Nokia nudi sisteme za automobile? Ili će to biti Microsoft i ChatGPT?

(MediaTek)