Bezbjednosne inovacije koje je razvila Škoda su: mobilni semafor, koji će biti postavljen na raskrsnicama, i višebojni LED displej koji će biti postavljen na prednju masku automobila

 

U saradnji sa EIT-om, Evropskim institutom za inovacije i tehnologiju, Škoda je razvila dvije bezbjednosne inovacije koje se oslanjaju na najsavremenije tehnologije.

U cilju zaštite pješaka u saobraćaju, na raskrsnicama bi mogli da se postave mobilni semafori, autonomni roboti razvijeni u okviru projekta urbane mobilnosti EIT-a. Oni bi detektovali prisustvo pješaka i automobila i pomoću signalizacije regulisali saobraćaj.

Uz to, Škoda je predstavila još jednu inovaciju, koja se oslanja na sličnu tehnologiju, ali je ugrađena direktno u automobile. Višebojni LED displej postavljen na prednju masku automobila (zamijenjena je rešetka električne Enyaq IV) prikazivaće informacije, pokretne grafike i druga uputstva pješacima u zavisnosti od saobraćajne situacije, prenosi Autocar.

carVertical banner - sponsored

Na primjer, semafor sa Škodinog automobila mogao bi, nailazeći na zebru (pješački prelaz), da upali zeleni signal sa strelicama da pješaci mogu bezbjedno da pređu put. U suprotnom, ako se automobil kreće ili nema namjeru ili mogućnost da stane, LED displej bi emitovao crveni signal, upozoravajući pješake da ne smiju zakoračiti na kolovoz. Narandžasti trokut se koristi da upozori pješake da će se automobil ponovo pokrenuti.

Škoda predlaže da će tehnologija raditi automatski, bez interakcije vozača, s tim da vozač nema kontrolu nad onim što se prikazuje. Simboli odabrani da upozore pješake su „široko prepoznatljivi“. Iz kompanije takođe navode da je LED displej sposoban da kreira razne animacije proširujući njegovu upotrebu na višestruke druge upotrebe i situacije.

Škodine bezbjednosne inovacije će, ako se testovi i razvoj završe sljedeće godine, biti dostupne do 2025. godine. Njihova pojava mogla bi da doprinese većoj bezbjednosti saobraćaja, posebno u eri (polu)autonomnih vozila.

(IT mixer)