Vozilo „Lazanski“ je moćni točkaš, modifikovana verzija „Lazara 3“, a glavna karakteristika mu je višenamjenski top za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama…

 

Novo multifunkcionalno vozilo vojske Srbije „Lazanski“ predstavljeno je javnosti na 10. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2021″ na Beogradskom sajmu.

Integracija visokokvalitetnih komponenti svjetske klase, posebnih materijala i tehnologije, dovela je do razvoja oklopnog vozila koje može da se takmiči sa svim svjetskim proizvođačima.

Vozilo „Lazanski“ izgledom i funkcijama pripada krugu borbenih vozila sa pogonom na osam točkova. U njega može da se smjesti do 13 sjedišta.

Top kalibra 57 milimetara koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna i može da probije i oklop lakih tenkova.

vozilo vojske srbije Lazanski

Novinu u odnosu na „Lazar“ čini i potpuni oklop, bez prozora, kao i neuporedivo veća ubojna moć i domet do 14 kilometara.

 

Detaljne karakteristike borbenog vozila „Lazanski“

 

 • Težina i dimenzije:
  Bruto težina vozila: 26 do 36 tona
  Dužina: 8 metara
  Širina: 3,2 metra
  Visina: 2,6 metara
 • Broj sedišta: do 13
 • Balistička protivminska zaštita:
  Protivminska zaštita Stanag nivo 4a i 4b
  Balistička zaštita Jugoimport paket zaštite u skladu sa standardom Stanag, nivo 4; Jugoimport paket zaštite i skladu sa standardom Stanag nivo 5 i 6 – u razvoju
  DUBS 57mm

Tehničke karakteristike vozila „Lazanski“:

 • Osnovni tehnički podaci:
  Naoružanje: Automatski top 57 mm, Mitraljez 7,62 mm
  Brzina gađanja: 80 metaka u minutu
  Domet (km): Vertikalni – do 7,5 Horizontalni – do 14,5
  Municija: Automatski top – 80, Mitraljez – 500
 • Zaštita:
  Zaštita od zrna kalibra 7,62 mm sa svih strana
  Zaštita prednjeg luka od zrna kalibra 30 mm

Podsjetimo, Miroslav Lazanski, po kojem je novo oklopno vozilo nazvano, preminuo je u avgustu u 71. godini. Bio je novinar, vojnopolitički komentator, analitičar, pisac i diplomata.

(Sputnik news/IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.