Nije važno za šta koristite računar, odnosno da li ste manje ili više zahtjevan korisnik – nikada nije na odmet imati veliki hard disk i koji gigabajt „u rezervi“

 

Neki probleme nedostatka prostora za skladištenje rješavaju tako što stalno brišu nepotrebne datoteke, neki koriste „cloud“ ili spoljni hard disk, ali kompanija Seagate ima novo rješenje.

Naime, priprema se hard disk koji bi trebalo da bude predstavljen u decembru. Ovaj uređaj je još ranije najavljivan (čak i prošle godine se o njemu govorilo), ali čini se da će sada konačno da ugleda svjetlost dana.

Ovo će biti prvi hard disk koji koristi posebnu tehnologiju za skladištenje podataka – HAMR (heat-assisted magnetic recording), a imaće kapacitet od nevjerovatnih 20 TB.

 

Kako radi HAMR tehnologija?

 

Privremeno se zagriju materijali od kojih su diskovi napravljeni, pa su oni tako više podložni magnetnom mehanizmu. Tako je zapisivanje podataka još lakše, odnosno više podataka može da stane na disk, što rezultuje i većim kapacitetom.

Pored ovog hard diska, postoje glasine da će se u isto vrijeme pojaviti i neki drugi, sa još većim kapacitetima.

Ne znamo nikakve posebne detalje, ali od procurilih podataka možemo da naslutimo da će ovi hard diskovi da troše manje od 12W struje. Moguće je da će zapisivati i čitati podatke brzinom koja je veća od 261 MB/s, prenosi Tech Radar.

U video-snimku ispod možete da pogledate nešto više o samoj HAMR tehnologiji.

(Tech Radar)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.