Prizmatični nišan Blade 1x s prečnikom sočiva 25 mm, baterijom CR123a radnog vijeka 3.000 radnih sati, otporan je na maglu i sitnije mehanička oštećenja

 

Prizmatični nišan bez uvećanja Blade 1x malo poznate kompanije “Svampfoks Optiks” iz Denvera (Kolorado), u fabričkom izdanju do kupaca stiže sa zelenom ili crvenom svijetlećom tačkom, deset nivoa iluminacije, a primjenjeno je više unapređenja.

Na prvom mjestu, posebni senzor kontroliše da li se nišan koristi ili ne, kako bi se očuvao radni vijek baterije.

Poslije 225 sekundi nepomjeranja, isključuje se osvjetljenost kružnice i strelice nišana. To je vrlo korisno, jer se kod mnogih refleksnih nišana dešavalo da baterija “iscuri” kada korisnik iz nekog razloga zaboravi da isključi njeno korišćenje.

 

Povratak stare tehnologije

 

Prizmatični nišani su korišćeni još u vrijeme Prvog svjetskog rata montiranjem na mitraljeze i snajperske puške prve generacije. Uređaje zasnovane na tom principu decenijama koriste geometarske službe.

Tehnologija prizmatičnih sočiva omogućuje fokusiranu preglednost i vidljivost sa jasnim kontrastom ivičnih opažajnih elemenata.

nišan Blade 1x

Od ostalih karakteristika, sa prednje strane se nalazi neobični dodatak nalik pčelinjim saću radi antirefleksije.

Posebno je dizajnerski kvalitetno rješena mogućnost za jednako uspješno angažovanje ciljeva na krajnje bliskim udaljenosti od 10 do 15, kao i na 200 jardi kao krajnjoj upotrebljivoj distanci za tu vrstu nišana.

 

Robusna konstrukcija

 

“Svampfoksov” Blade 1x je, u skladu sa prilikama u SAD, najprije isproban na različitim platformama zasnovanim na puškama sistema AR15 u kalibru 5,56×45 mm/.223 Rem. Iako se kasnije pokazalo da je vrlo primjenljiv i kod varmint pušaka različitih kalibara i sačmarica.

Za razliku od uobičajenih “red dot” nišana, ova konstrukcija je nešto robusnija sa garancijom fabrike da će izdržati do 50.000 ispaljenih metaka bez oštećenja.

U odnosu na do sada viđenu konkurenciju (“Vorteks”, “Primari Arms” i “Bušnel”), odlikuje se manjim vidnim poljem. Međutim, pruža kristalno čistu nišansku sliku, fokusiranu tako da se eliminiše hipermetropni (dalekovidi) astigmatizam potencijalnih korisnika, primjenom prizmatičnih optičkih stakala.

 

Lako montiranje

 

Prizmatični nišan Blade 1x, ima prečnik sočiva 25 mm, bateriju CR123a radnog vijeka 3.000 radnih sati. Otporan je na maglu i sitnije mehanička oštećenja i bez alata se montira na Pikatini šinu.

Izrađen je od 6061-T6 aluminijumske legure za avio-industriju, a podešavanja po pravcu i visini su gradirana na 0,5 MOA po jednom kliku, dok je maloprodajna cijena u SAD 290 dolara.

Na ovogodišnjem specijalizanom sajmu Šot Šou prizmatični nišan bez uvećanja iz “Svampfoks Optiksa” proglašen je jednom od najpozitivnijih iznenađenja među nišanskim sistemima. Najveći razlog za to jer produžava streljačku sposobnost korisnicima sa specifičnim smetnjama (katarakta, “staračka dalekovidost”, astigmatizam…).

(Novosti magazin)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.