Nvidia će uskoro uvesti reklame za besplatne korisnike svog servisa za igranje u cloud-u, GeForce Now. Ova promjena će stupiti na snagu od srijede, 28. februara. Reklame će se pojavljivati samo za besplatni nivo usluge, a korisnici Priority ili Ultimate nivoa neće biti zahvaćeni. Čini se da reklame neće prekidati igru, već će besplatni korisnici vidjeti do dvije minute reklama dok čekaju da započnu sesiju igranja.

Stefani Ngo, portparolka Nvidie, izjavila je da su reklame namijenjene plaćanju besplatnog nivoa usluge, s ciljem smanjenja prosječnog vremena čekanja za besplatne korisnike tokom vremena. Trenutno, besplatni nivo GeForce Nowa često uključuje čekanje u redu prije svake besplatne igre, a sada će se dodati i nekoliko minuta reklama.

Besplatni probni period GeForce Now često je kritikovan kao najmanje impresivna verzija usluge, ali Nvidia se nada da će ova promjena poboljšati iskustvo korisnika. Oni koji žele više naprednih mogućnosti, poput podrške za G-Sync monitore i smanjene latencije, mogu se odlučiti za GeForce Now Ultimate, ali uz mjesečnu pretplatu od 20 dolara, bez besplatnog probnog perioda.

Nvidia planira obavijestiti korisnike besplatnog nivoa putem mejlova 27. februara o nadolazećim reklamama. Važno je napomenuti da je u oktobru prošle godine Nvidia već povećala cijene GeForce Nowa izvan SAD-a, opravdavajući odluku povećanim operativnim troškovima. Ova promjena uklapa se u trend povećanja cijena i uvođenja reklama u mnoge striming usluge u posljednjih nekoliko mjeseci.