Apple je objavio iOS 17.4 i iPadOS 17.4 kako bi bio u skladu sa neposrednom primjenom Zakona o digitalnim tržištima (DMA) EU. Ova verzija uvodi podršku za trgovine aplikacija trećih strana i implementira različite promjene koje nalaže DMA. Važno je napomenuti da će funkcije vezane za DMA biti dostupne samo unutar EU.

Značajna promjena je da pretraživači koji nisu Safari sada mogu koristiti bilo koji mehanizam za renderovanje koji odaberu njihovi programeri, koji više nije ograničen na Appleov WebKit. Nakon instaliranja ažuriranja, korisnici Safarija će naići na ekran za odabir pretraživača prilikom njihovog početnog ulaska u pretraživač.

Za korisnike iPhone uređaja u EU postoji značajno poboljšanje: NFC funkcionalnost se sada proširuje na alternativne aplikacije za novčanik i bankarstvo, oslobađajući se isključivog oslanjanja na Apple Pay.

Osim ažuriranja specifičnih za EU, ovo izdanje uključuje automatske transkripcije podcasta (dostupne na engleskom, španskom, francuskom i njemačkom), uvodi nove emodžije (pečurke, feniks, limetu, slomljeni lanac, tresenje glavama) i rješava dva sigurnosna problema koja su bila navodno eksploatisano. S obzirom na ova poboljšanja i sigurnosne ispravke, preporučljivo je da ažurirate svoj uređaj što je prije moguće.