Kriterijumi su dizajnirani da uključe samo najveće kompanije

Sedam kompanija, uglavnom sastavljenih od američkih tehnoloških giganta, obavijestilo je Evropsku komisiju da ispunjavaju kriterijume da budu klasifikovane kao „gatekeepers“ prema Zakonu o digitalnim tržištima (DMA).

Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft i Samsung izjavili su da ispunjavaju pragove koje je EU postavila kada je usvojila novi zakon. Prema izvještajima Reuters-a, Booking.com takođe očekuje da će ispuniti status do kraja godine i tada će obavestiti vlasti EU.

Gatekeepers su kompanije sa godišnjim prometom u Evropi od najmanje 7,5 milijardi eura (8,16 milijardi dolara) u posljednje tri finansijske godine. Zatim kompanije moraju da imaju tržišnu vrednost od najmanje 75 milijardi eura (81,6 milijardi dolara) u poslednjoj finansijskoj godini u najmanje tri države članice EU. Kompanije takođe moraju da opslužuju više od 45 miliona mesečnih aktivnih krajnjih korisnika. Zatim moraju da imaju više od 10.000 aktivnih poslovnih korisnika godišnje u EU u poslednje tri godine. Ovi kriterijumi su dizajnirani da uključe samo najveće kompanije u ovoj oblasti. Zakon je namijenjen da obuhvati velike online platforme koje predstavljaju svojevrsna čvorišta na internetu i digitalnim tržištima.

 

Velike promene očekuju Google i Apple

 

Prema DMA zakonu, kompanijama će biti zabranjeno da daju prednost svojim uslugama u odnosu na usluge svojih rivala. Zapravo, kompanije neće smeti da zaključavaju korisnike u svoje ekosisteme. Moraju omogućiti interoperabilnost trećim stranama s vlastitim uslugama. Takođe, moraju dozvoliti poslovnim korisnicima da promovišu svoje proizvode i usluge i „zaključuju ugovore sa klijentima van njihovih platformi“.

U slučaju Google-a i Apple-a, to znači da ne mogu sprečiti programere da koriste različite sisteme plaćanja osim njihovog sopstvenog. Kompanije ne mogu zabraniti korisnicima da uklanjaju unaprijed instalirane aplikacije. Zatim, kompanije ne mogu zabraniti korisnicima da učitavaju aplikacije sa vanjskih izvora. To će značiti ogromne promjene posebno za Apple, čiji je ekosistem dizajniran kao zatvoren sistem. U decembru prošle godine, prema izveštajima Bloomberg-a, Apple se sprema da dozvoli prodavnice aplikacija trećih strana i spoljašnje učitavanje sa novim iOS-om 17.

Sve najvećeeke digitalne kompanije, označene kao „gatekeepers“ moraće da se pridržavaju svih aspekata DMA zakona do 2024.godine. Evropske vlasti će pregledati prijave kompanija do 6. septembra.