Qualcomm je predstavio novu hardversku platformu namijenjenu za pogon nosivih uređaja kao što su pametni satovi. Dva čipa pod nazivom Snapdragon W5 Gen 1 i Snapdragon W5+ Gen 1 zauzeće mjesto koje je ranije zauzimao Snapdragon Wear 4100/4100+ koji se nalazio u satovima proizvođača Mason, Zebra, TAG ili Louis Vuitton.

 

Duplo brži, do 50% produženo trajanje baterije

 

Kada novi nosivi uređaji stignu na tržište, potrošači mogu očekivati ​​značajna poboljšanja brzine (do 2X) i trajanja baterije (do +50%). To je zbog toga što Qualcomm koristi napredni 4nm (nanometarski) proces proizvodnje poluprovodnika i poboljšani dizajn čipa.

Snapdragon W5 ekosistem

Snapdragon W5+ Gen 1 je napredniji jer sadrži Always-ON (AON) jedinicu optimizovanu za prepoznavanje glasa, reprodukciju medija, pozicioniranje i druge zadatke koji ne zahtijevaju da centralni procesor bude uključen.

Qualcommove specifikacije pokazuju neka „naponska ostrva“ na W5+ Gen 1. U terminologiji dizajna čipova, to znači da se čitavi delovi čipova mogu potpuno isključiti (nema napajanja) za maksimalno trajanje baterije. Ovi odjeljci su Audio, Wi-Fi i GNSS.

Snapdragon W5 unapredjenja

Dodatno, isti model ima Deep Sleep i Hibernaciju koje W5 (non-plus) nema. Iako potrošnja energije možda nije nula, ona je ipak značajno smanjena na curenje.

Snapdragon W5 pregled

Ne ulazeći u sve tehničke detalje, ova nova generacija nosivih procesora izgleda vrlo obećavajuće i uzbudljivo iz perspektive korisnika. Brzina i trajanje baterije bili su dvije tradicionalne bolne tačke za nosive uređaje, a ovi procesori W5/W5+ Gen 1 su pogodili sve prave tačke.

Na kraju, Qualcomm je „veoma blisko“ sarađivao sa Googleom na optimizaciji Wear OS-a za novi hardver. Nadamo se da će uređaji imati skoro maksimalne performanse prvog dana.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.