Programer uspio da pokrene Windows 10 ARM64 na Apple M1 čipu i dobio bolje benchmark rezultate s Windows 10 nego konkurentski Surface Pro X

 

Programer Alexander Graf je objavio tweet screenshot-a Windows 10 Task Managera, koji pokazuje Performance tab, a to ne bi bilo ništa čudno da ta slika ne prikazuje misteriozni CPU tip “virt-5.2” koji je zapravo Apple M1 čip. Kao što smo rekli, radi se o Windows 10 ARM ediciji.

Da budemo još precizniji, Graf je uzeo u ruke Windows 10 Arm64 Insider Preview ediciju. Nakon toga ju je “provukao” kroz popularni virtualizacijski alat QEMU. Nakon virtualizacije, probao je isti da pokrene na Apple-ovom Hypervisor frameworku, odnosno Apple-ovom virtualizacijskom alatu.

Ta kombinacija ne samo da je Grafu dozvolila da boot-a Windows 10 na Appleovom M1 čipu, nego i da postigne prilično dobre rezultate na benchmark testovima. Benchmark test možete pogledati na Geekbenchu.

Iako bi vam ovi brojevi mogli biti zbunjujući, ne brinite. Mi ćemo samo reći da je virtualizovani M1 čip postigao rezultat od 1288 bodova (single core score), odnosno 5449 bodova (multi core score). To je bolje nego na Microsoft-ovom Surface Pro X-u (762 i 3005 bodova).

Vidjeti da se Windowsi 10 ARM64 pokreću na Apple-ovom čipu je iznenađenje, ali nije baš potpuno. Apple-ov M1 čip je baziran na ARM-u. To otvara pitanje može li se Windows 10 pokrenuti na istom čipu bez virtualizacije. Apple-ov visokopozicionirani šef inženjerskog sektora, Craig Federighi je rekao:

To je stvarno do Microsoft-a.
Imamo osnovne tehnologije za njih [Microsoft] da to učine, da pokrenu njihovu ARM verziju Windows-a, koja zauzvrat, naravno, podržava x86 aplikacije u korisničkom režimu. Ali to je odluka koju Microsoft mora da donese kako bi licencirao tu tehnologiju za korisnike koji rade na ovim Mac računarima. Mac-ovi su to itekako sposobni.

U svakom slučaju, veseli nas šta nam to budućnost nosi, a ona je definitivno zasnova na ARM procesorima.

(PC Chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.