Hard diskovi, kao i svi ostali dijelovi računara, ne traju vječno. Ovo su neki znakovi da je vrijeme da zamenite svoj dotrajali hard disk novim.

 

Korumpirani podaci i sve veći broj loših sektora

 

Ukoliko primjetite nešto od ovoga, moguće je da je vaš hard disk na izdisaju.

  • Greške pri otvaranju, pomeranju ili skladištenju fajlova
  • Fajlovi se ne mogu otvoriti
  • Korumpirani podaci unutar fajlova
  • Fajlovi nestaju same od sebe

Korupcija podataka se obično dešava kada podaci nastaju. Možda je problem u nekom malveru, odnosno virusu, ali moglo bi da bude i do hard diska.

Bad sectors, odnosno loši sektori, jesu upravo oni dijelovi diska koji ne mogu da snime podatke kako bi trebalo. Ako imate Windows, on će ih automatski prepoznati i označiti, a ako vam je hard disk pokvaren, biće ih sve više kako vreme prolazi, prenosi Make use of.

Kako biste pokušali da spasite bar neke podatke iz ovih loših sektora, pokušajte sljedeće.

Windows + E -> This PC -> desni klik, pa idite na Properties -> Tools -> Check.

Temeljniji pregled možete ovako da odradite, mada traje nešto duže.

Otvorite command prompt kao administrator -> chkdsk/r c: (za C: disk) -> pritisnite Y i dozvolite da CHKDSK restartuje računar.

 

Usporavanje računara, česti „bagovi“, „plavi ekran smrti“

 

Jedan od čestih uzroka ove kombinacije „simptoma“ je upravo neispravan hard disk. Svakako, možete prvo da pokušate sa ažuriranjem operativnog sistema ili da uđete u Safe Mode i vidite šta odatle možete da uradite, ali ako ništa od toga ne uspije – vrlo vjerovatno je hard disk u pitanju.

 

Čudni zvuci dolaze iz računara

 

Ako čujete nešto što je neubičajeno kada vaš računar radi, to može biti problem. Ponavljajući zvuk poznat kao „klik smrti“ verovatno je uzrokovan pokušajem glave hard diska da piše podatke, ali to ne uspeva. Takođe, ni grebanje ili pištanje nisu baš sjajan znak.

 

Pročitajte još: Osam načina kako da spriječite krađu podataka sa telefona

 

Šta trebate uraditi ako hoćete da zamijenite hard disk?

 

Za početak napravite sigurnosnu kopiju. Možete da napravite kopiju svih potrebnih fajlova online na nekom Cloud servisu poput OneDrive, Google Drive ili nekom sličnom.

Nakon toga, zamijenite disk, i jednostavno prebacite sve podatke na novi. Ne zaboravite da ih obrišete potpuno sa starog jednom kada vam više sigurno nije potreban. Veliki broj ljudi se odlučuje na fizičko uništavanje, ali to nije baš najsrećnije rješenje za okolinu.

 

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.