Dva od pet pametnih domova su u opasnosti od uređaja bez posljednje nadogradnje i slabih akreditiva, navodi se u izvještaju

 

Proizvođači interneta stvari moraju da urade više da zaštite pametne kućne uređaje korisnika od hakovanja, prema istraživanju.
Avast Smart Home Report iz 2019. godine kaže da 40,3% domova širom svijeta ima više od pet povezanih pametnih uređaja, a 40,8% tih digitalnih kuća u svijetu sadrži barem jedan ugroženi uređaj.


Utvrđeno je da većina (69,2%) ugroženih uređaja u domaćinstvima širom svijeta ima slabe akreditive, kao što su upotreba lozinki ili autentifikacija u jednom faktoru. Daljnjih 31,8% ovih uređaja širom svijeta bili su ranjivi zbog neispravnosti.

U izveštaju se navodi da će, u savršenom svetu, „IOT (Internet of Things) proizvođači raditi sa sigurnosnim stručnjacima kako bi osigurali da je sigurnosni sloj uključen u njihove uređaje“.
„Trenutni pristup osiguravanju IoT uređaja je očekivati od korisnika da preduzme mjere i shvati kako to postići – čak i kada je većina ranjivosti uzrokovana nepokrivenim sigurnosnim propustima, što je izuzetno zabrinjavajuće“, nastavio je izvještaj.

„Ovaj pristup stvara sigurnosni jaz – i ogromnu priliku za sajber kriminalce. Sa velikom raznovrsnošću IoT uređaja na tržištu, teško je i kompleksno pružiti zaštitu na nivou uređaja, te stoga pametna kućna sigurnost mora početi i završiti na mrežnom nivou. ”

Avast je takođe skenirao 11 miliona rutera širom sveta i otkrio da više od polovine (59,7%) širom sveta ima slabe akreditive ili softverske ranjivosti. Prema izveštaju, zastareli softver je često najslabija karika u lancu bezbednosti, što ga čini lakim putem za hakere koji žele da pristupe drugim povezanim uređajima.

„Jednostavni sigurnosni koraci kao što su postavljanje jakih, jedinstvenih lozinki i autentifikacija u dva faktora za pristup svim uređajima i osiguravanje da softverske zakrpe i ažuriranja firmvera budu primijenjeni kada su dostupni, značajno će poboljšati integritet digitalnog doma“, rekao je Ondrej Vlcek, predsjednik potrošača na Avastu.