Ova metoda je obećavajući novi put za reciklažu baterija – put koji definitivno zahtjeva dalje istraživanje

 

Istraživači sa Tehnološkog univerziteta Chalmers, Švedska, stvorili su novu i efikasnu metodu za reciklažu metala iz istrošenih baterija električnih vozila (EV).

Metoda omogućava oporavak 100 procenata aluminijuma i 98 procenata litijuma u EV baterijama. Istovremeno, gubitak vrijednih sirovina kao što su nikl, kobalt i mangan je minimiziran. U procesu nisu potrebne skupe ili štetne hemikalije jer istraživači koriste oksalnu kiselinu – organsku kiselinu koja se može naći u prirodi, piše Tech Briefs.

„Do sada, niko nije uspio da pronađe tačno prave uslove za odvajanje ovolike količine litijuma pomoću oksalne kiseline, uz istovremeno uklanjanje cijelog aluminijuma. Pošto sve baterije sadrže aluminijum, moramo da budemo u mogućnosti da ga izvadimo bez gubitka drugih metala“, rekla je Léa Rouquette, doktorand na Odsjeku za hemiju i hemijsko inženjerstvo u Chalmers-u.

U Chalmers-ovoj laboratoriji za reciklažu baterija, Roukuette i vođa istraživanja Martina Petranikova pokazali su kako nova metoda funkcioniše. Laboratorija ima istrošene ćelije akumulatora automobila i, u dimnjaku, njihov sadržaj u prahu. Ovo je u obliku fino mljevenog crnog praha rastvorenog u providnoj tečnosti – oksalnoj kiselini.

Proizveden je prah i tečnost u nečemu što podsjeća na kuhinjski mikser. Iako izgleda lako kao kuvanje kafe, tačan postupak je jedinstveno i nedavno objavljeno naučno otkriće. Finim podešavanjem temperature, koncentracije i vremena, istraživači su došli do izvanrednog novog recepta za korišćenje oksalne kiseline – ekološki prihvatljivog sastojka koji se može naći u biljkama kao što su rabarbara i spanać.

„Potrebne su nam alternative neorganskim hemikalijama. Jedno od najvećih uskih grla u današnjim procesima je uklanjanje ostataka materijala poput aluminijuma. Ovo je inovativna metoda koja industriji reciklaže može ponuditi nove alternative i pomoći u rješavanju problema koji ometaju razvoj“, rekla je Martina Petranikova, vanredni profesor na Odsjeku za hemiju i hemijsko inženjerstvo u Chalmersu.

Metoda reciklaže na bazi vode naziva se hidrometalurgija. U tradicionalnoj hidrometalurgiji, svi metali u ćeliji EV baterije su rastvoreni u neorganskoj kiselini. Zatim uklanjate „nečistoće“ kao što su aluminijum i bakar. Na kraju, možete odvojeno povratiti vredne metale kao što su kobalt, nikl, mangan i litijum.

 

Nekoliko koraka prečišćavanja

 

Iako je količina preostalog aluminijuma i bakra mala, potrebno je nekoliko koraka prečišćavanja i svaki korak u ovom procesu može izazvati gubitak litijuma. Sa novom metodom, istraživači mijenjaju redosled i prvo vraćaju litijum i aluminijum. Tako mogu da smanje rasipanje vrijednih metala potrebnih za pravljenje novih baterija.

Posljednji dio procesa, u kome se crna mješavina filtrira, takođe podsjeća na kuvanje kafe. Dok aluminijum i litijum završavaju u tečnosti, ostali metali ostaju u „čvrstom stanju“. Sljedeći korak u procesu je razdvajanje aluminijuma i litijuma.

„Pošto metali imaju veoma različita svojstva, ne mislimo da će ih biti teško razdvojiti. Naša metoda je obećavajući novi put za reciklažu baterija – put koji definitivno zahtjeva dalje istraživanje“, rekla je Rouquette. „Pošto metoda može da se proširi, nadamo se da će se moći koristiti u industriji u narednim godinama“, rekla je Petranikova.

(IT mixer)