Baterija od plavo-zelenih algi je napajala poznati procesor koji se koristi u uređajima povezanim na Internet (IoT), Arm Cortex M0+, za koji je poznato da zahtjeva relativno malo energije za rad

 

Naučnici sa Univerziteta Kembridž otkrili su kako da koriste cijanobakterije, poznatije kao plavo-zelene alge, za neprekidno napajanje mikroprocesora duže od šest mjeseci. Ono što je posebno interesantno jeste da je baterija od algi stvorena od jeftinih i uglavnom recikliranih materijala.

Impresionirani smo kako sistem radi stabilno dugo vremena. Mislili smo da će prestati da funkcioniše poslije nekoliko nedjelja, ali se jednostavno nastavilo, rekao je Paolo Bombeli, istraživač na Odeljenju za biohemiju Univerziteta Kembridž i glavni autor studije objavljene u časopisu „Energy and Environmental Science“.

Bombelli i njegove kolege su napravili rezervoar od aluminijuma i providne plastike, veličine obične AA baterije, i u njega stavili bakterije. Rezervoar je zatim postavljen na prozor u Bombelli-jevoj kući tokom lokdauna, gdje je ostao od februara do avgusta 2021.

Za to vrijeme, baterija od algi je napajala poznati procesor koji se koristi u uređajima povezanim na Internet (IoT), Arm Cortex M0+, za koji je poznato da zahtjeva relativno malo energije za rad. Istraživači su programirali procesor da izvršava računske radnje 45 minuta, nakon čega bi bio u stanju pripravnosti 15 minuta.

Kako bakterije proizvode električnu energiju kada stvaraju hranu, one su u stanju da generišu energiju sve dok postoji svjetlost. Dakle, u teoriji, oni mogu napajati male uređaje poput senzora ili predajnika, sve dok imaju svjetla.

Obzirom na to da u svijetu trenutno postoji nekoliko milijardi IoT uređaja, a očekuje se da će njihov broj u budućnosti samo rasti. Ovakva ekološki prihvatljiva baterija koja može da napaja uređaj mjesecima djeluje kao odlično rješenje.

 

Ograničen kapacitet

 

Ono čega su svjesni autori ove studije jeste ograničen kapacitet  koju ima baterija od algi. Naime, za napajanje jednog računara bilo bi potrebno 333 miliona takvih baterija, što ne bi bilo praktično. Međutim, istraživači vjeruju da se njihova baterija može prilagoditi većim potrošačima, ali će im trebati više vremena i istraživanja.

Vjeruju da bi njihove baterije mogle biti najkorisnije u ruralnim ili veoma udaljenim oblastima, gdje bi mogle da se koriste za napajanje malih potrošača kao što su senzori za očitavanje uslova okoline ili mobilni telefon.

(Univerzitet Kembridž)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.