Preduzeće Elsat iz čačanskog naselja Ljubić podiglo je prvu fabriku za proizvodnju LED ekrana u Srbiji

 

Vlasnik Dragan Stefanović kaže za Rinu da je fabrika, odnosno njen pogon smješten u obližnjoj Prislonici, početak proizvodnje LED ekrana očekuje za 30 dana i tu će, u početku raditi petoro zaposlenih.

Stefanović objašnjava da su LED ekrani dobili naziv po istoimenoj diodi koja u sebi sadrži tri boje – crvenu, zelenu i plavu – i njihovim kombinovanjem prave se sve ostale.

Elsat ma 18 stalno zaposlenih, od toga 7 inženjera, koji rade u sopstvenom prostoru i bavi se projektovanjem, proizvodnjom montažom i instaliranjem LED ekrana.

Pored ovoga bavi se i tehničkom zaštitom, zaštitom od požara i telekomunikacijama. Inženjeri Elsata DOO, posjeduju lične licence izdate od Inženjerske komore Srbije: odgovorni projektant telekomunikacionih mreža i sistema (353) odgovorni izvođač radova telekomunikacionih mreža i sistema (453).

„Prilikom izbora LED ekrana mora se utvrditi da li je za spoljašnju ili unutrašnju montažu. Veličina zavisi od namjene. Udruživanjem više istih kabineta, formira se LED ekran. Kabineti su standardnih dimenzija, tako da se jednostavno dobija veličina. Potrebno je voditi računa da odnos strana ekrana bude u skladu sa materijalom koji će se prikazivati. Ekran se, dakle, sastoji od više kabineta. Kabinet čine određeni broj modula, sastavljenih od LED dioda, koje su osnovni elemenat ekrana“, objašnjava Stefanović.

LED ekran, inače, koristi se za isticanje naziva firme, marketinško oglašavanje, sportske semafore, bioskopske ili konferencijske sale, TV studija, koncerte, toteme za benzinske pumpe, saobraćajnu signalizaciju sa daljinskim upravljanjem…

LED ekranima se upravlja preko kontrolera i prijemne kartice, koji su postavljeni u uređaj. Sa udaljene lokacije se preko interneta može pristupiti kontroleru i pustiti pripremljen materijal.

Sa udaljene lokacije može se pristupiti jednom ili više LED ekrana. Spoljašnji LED ekrani imaju fantastične mogućnosti prikaza slike sa velike udaljenosti.

Primjenjuju se u industriji oglašavanja zbog oštrih i živopisnih slika koje prikazuju. Tehnologija koja se koristi za izradu komponenti samih LED ekrana je antikorozivna, vodootporna i otporna na udarce, pa samim tim se mogu koristiti tokom cijelog dana u bilo kojim vremenskim uslovima.

LED ekrani ne troše mnogo strujne energije za funkcionisanje. Mogu se izraditi u bilo kojoj veličini, prema zahtjevu kupca i u skladu sa potrebama mjesta postavljanja.

(Rina)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.