Stručnjaci iz Nasa-e su zajedno sa saradnicima prvi put u istoriji izveli kvantnu teleportaciju dugog dometa

 

Kvantna teleportacija na daljinu moglo bi da postavi temelje održivog kvantnog interneta, gde se podaci šalju na velike udaljenosti. Rezultati će se dodatno poboljšati nadogradnjama sistema, koje bi trebalo da budu gotovi do drugog kvartala 2021.

Kvantna teleportacija je prenos kvantnih stanja sa jednog mjesta na drugo. Riječ je o trenutnom transportu jedinica kvantnih informacija, koje se nazivaju kubitima, na udaljenost od 44 kilometra brže od brzine svjetlosti.

Kubit je kvantni analog bita. Odnosno, kubit, poput bita, sadrži informacije o dva različita stanja, sa vrijednostima 0 i 1.

Ovaj prenos je izvršen korišćenjem kvantnog preplitanja, gdje su dvije čestice povezane tako da se informacije koje se dijele sa jednom dijele tačno sa drugom u isto vrijeme. Na osnovu toga zaključujemo kvantno stanje svake čestice zavisi od stanja druge čestice, čak i ako su udaljene.

Stručnjaci sa Kalifornijskog tehnološkog institut Caltech, NASA-e i Fermilaba izveli su eksperiment. Konkretno, izgradili su povezani sistem između dvije laboratorije koje su udaljene 44 km.

„Željeli smo da damo zamajac za ovu vrstu istraživanja i preduzmemo važne korake na putu ka realizaciji prave aplikacije za kvantnu komunikaciju, takođe i napredak mreže i testiranja osnovnih ideja iz fizike“, rekao je za Maderbord Panajotis Spenzuris, šef Kvantnog naučnog programa u Fermilabu.

„Ljudi na društvenim mrežama pitaju da li bi trebalo da potraže kvantnog internet provajdera (naravno, u šali). Ponosni smo što smo postigli ovu prekretnicu na održivim sistemima kvantne teleportacije sa visokim performansama. Rezultati će se dodatno poboljšati nadogradnjama sistema, koje očekujemo da dovršimo do drugog kvartala 2021“, rekla je Marija Spiropulu, profesorka fizike na Caltech-u.

 

Kvantna teleportacija postavlja temelje kvantne internet usluge

 

Kvantni računari su sposobni da izvrše proračune gotovo 100 biliona puta brže od najmoćnijeg superračunara na svijetu. Timovi sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Kine, kao i Google, uspjeli su da načine takve podvige.

Ipak, ova tehnologija još uvijek nije dostigla tačku u kojoj se može primjeniti i zasad je ograničena na testiranje, ali već postoje veliki planovi.

Tako američko Ministarstvo energetike planira da izgradi kvantnu mrežu između svojih laboratorija u svim državama.

Ovo otkriće kvantne teleportacije postavlja temelje kvantne internet usluge, što bi bio veliki napredak za računarstvo, jer su kvantni komunikacioni sistemi brži i sigurniji od uobičajenih mreža zahvaljujući upotrebi fotona – koje nije moguće hakovati – umjesto računarskog koda.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.