Studenti iz Južnoafričke Republike su proizveli prve cigle na svijetu načinjene od ljudskog urina.

Urin za ove jedinstvene bio-cigle su studenti iz Cape Towna prikupljali pomoću specijalno dizajniranih pisoara na fakultetu. Potom su ga miješali s pijeskom i bakterijama.

Smjesa je zatim ulivena u posebne kalupe na sobnoj temperaturi i više nije bilo potrebno zagrijavanje.

Nusproizvod cijelog postupka su dušik i kalijum, oni su vrlo vrijedna djubriva pa tako cigla nije jedino dobro proizašlo iz specijalnih pisoara.

“Pokazali smo kako se nešto što se smatra otpadom može iskoristiti za izradu daljnjih korisnih proizvoda. Ovaj postupak se može upotrijebiti bilo gdje. Radi se, u stvari, o ponovom promišljanju stvari”, poručio je doktor Dyllon Randall, nosilac kolegija o kvalitetu vode i inženjerstvu Univerziteta Cape Town.

Sintetika ili urin?

 

Ideja da se urin koristi za izradu bio-cigli je bila testirana u Sjedinjenim Državama. Jedino što su pritom bile korišćene sintetičke sirovine, tako da je ovo prvi put da se prilikom izrade koristio pravi ljudski urin.

Ove bio-cigle su izrađene pomoću prirodnog procesa zvanog taloženje mikrobnih karbonata, što je slično procesu formiranja školjki.

Slobodni se pijesak koloniziuje bakterijama koje proizvode ureazu te se zatim miješa s urinom. Ureaza se u urinu lomi i stvara kalcijev karbonat koji stvrdne pijesak i omogućuje mu oblikovanje.

I dok se konvencionalne cigle moraju zagrijavati na 1.400 stupnjeva Celzijevih (pri čemu se oslobađa nemala količina ugljikovog dioksida), bio-cigle ne traže zagrijavanje.

“Ako klijent poželi ciglu 40% čvršću od vapnenca, bakterije se mogu ostaviti da rade duže pa stvore čvršću ciglu”, pojašnjava Randall.

Doktor Randall opisuje urin kao tečno zlato. Glavnina fosfora iz urina se može pretvoriti u kalcij fosfat, ključni sastojak đubriva koje je teže za nabaviti.
Zahvaljujući ovom istraživanju, izgleda kako je održiva gradnja moguća.

(Geek.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.