Huawei je započeo s uvođenjem EMUI 10 ažuriranja za korisnike Huawei Mate 20 serije. Trenutno se ažuriranje se pojavilo u Holandiji, ali će uskoro biti dostupno u većini regija pa i kod nas.

Veličina ovog ažuriranja je 4,42 GB sa softverskom verzijom EMUI 10.0.0.136.

EMUI 10 na Huawei Mate 20 Pro (Foto: DroidApp)
EMUI 10 na Huawei Mate 20 Pro (Foto: DroidApp)

 

Kada uporedimo s EMUI 9.1, Huawei je napravio značajna poboljšanja u korisničkom interfejsu EMUI 10.0, dizajnu i korisničkom iskustvu.  Ovo su neke od novosti koje nam donosi EMUI 10

 

EMUI 10 DONOSI NOVI MAGAZIN STYLE UI:

Novi stil magazina predstavljen u EMUI 10 organizuje ekran sličan magazinu koji uključuje područje naslova, bijeli prostor, sistem mreže i istaknutosti priče. I omogućava izgled da stvori ravnotežu između interaktivnog i informativnog sadržaja.

Učinak ove prilagodbe cijelog stila može se vidjeti u meniju Postavke, Kontakti, Napomene, (Settings menu, Contacts, Notes, Notification panel) ploči s obavijestima i drugim dijelovima korisničkog interfejsa.

EMUI 10 - Magazine syle UI (Foto: HuaweiCentral)
EMUI 10 – Magazine syle UI (Foto: HuaweiCentral)

 

EMUI 10: MORANDI BOJA:

 

EMUI 10 sada je dodao shemu boja na dva nivoa za gornji (informativni) dio i donji (interaktivni) dio ekrana. Novi stil boja primijeniće se na gornji dio i nazvan je „Morandi sistem boja“ proizašao iz poznatog talijanskog slikara Giorgia Morandija.

Postoji ukupno 6 boja Morandi integrisanih u podatke za kontakt, NotePad, galeriju i druge dijelove interfejsa. Prema riječima Huaweija, dodavanje ovih novih boja čini cjelokupno iskustvo elegantnijim, intrigantnijim i interaktivnijim.

Morandi boja (Foto: HuaweiCentral)
Morandi boja (Foto: HuaweiCentral)

 

HUAWEI SA EMUI 10 DONOSI ELEGANTNIJE IKONE:

 

Da bi interfejs bio elegantniji, dizajn ikona dobio je zlatni makeover s više zaobljenih oblika i oštrim izgledom.

Redizajnirane ikonice (Foto: HuaweiCentral)
Redizajnirane ikonice (Foto: HuaweiCentral)

 

BOJE ZA AOD (ALWAYS ON DISPLAY):

U prethodnoj verziji EMUI bila je dostupna samo bijela boja za Always-on Display (AOD), ali sada je EMUI 10 dodao sheme boja i nove opcije widžeta.

Obojen Always on Display (Foto: HuaweiCentral)
Obojen Always on Display (Foto: HuaweiCentral)

 

REDIZAJNIRANA APLIKACIJA ZA KAMERU

 

Korisnički interfejs aplikacije za kameru takođe je redizajniran za bolje i lakše operacije s kamerom, uključujući radnje između prebacivanja načina rada, alatne trake i stila fonta poboljšane u poređenju s EMUI 9.1.

 

NOVI ANIMIRANI EFEKTI

 

Korisničko iskustvo sada dolazi sa glatkim i dinamičnijim efektima animacije koji se mogu iskusiti kroz kombinacije ruku i očiju. Karakteristika poboljšanja UX uključuje elastičan dodir, fizičko kretanje krivine i nove efekte prielaza.

 

SA EMUI 10 DOLAZI TAMNI REŽIM

 

I naravno dugo iščekivani tamni ili mračni režim rada (Drark mode) koji optimizuje kontrast boja između teksta i tamne pozadine, kao i boju teksta i ikona sistema, što dovodi do vizuelne udobnosti.

EMUI 10 Tamni režim rada (Foto: Huawei Central)
EMUI 10 Tamni režim rada (Foto: Huawei Central)

 

Ovo su neke od ključnih karakteristika koje donosi EMUI 10, naravno ima ih još…

 

(HuaweiCentral)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.