U današnje vreme, kada veliki broj stvari obavljamo putem interneta, važno je znati prepoznati znakove da vas neko špijunira, kako biste mogli odmah da reagujete. Ovih sedam znakova ukazuju na to da su hakeri „možda provalili“ u vaš kompjuter.

 

1. Baterija laptopa se prebrzo prazni

 

Ako u pozadini radi neki nepoželjeni program, on koristi dodatnu energiju. Među takvim softverom mogu se naći i oni namenjeni špijuniranju, ali i virusi.

 

2. Programi se često ruše

 

Hakeri uvijek traže nove načine za prikupljanje podatka. Da biste se zaštitili, nemojte da ostavljate podatke, kao što su oni o karticama i bankovnim računima, na razne aplikacije, već postavite komplikovane lozinke kako biste zaštitili svoje podatke.

 

3. Kamera počinje sama da snima

 

Sigurno nije dobar znak ako kamera ili mikrofon počnu da se pale sami od sebe. Ne samo da hakeri tako mogu da dođu do vaših podataka, već mogu i da vas fotografišu i snimaju. Najbolje bi bilo da kameru prekrijete, a mikrofon uključujete samo onda kada vam je potreban, kao i da redovno mijenjate lozinke.

 

4. Početna stranica nije ista

 

Ukoliko primetite da se na vašem računaru promenila uobičajena početna stranica, obratite pažnju, budući da bi to moglo da znači da je vaš kompjuter zaražen softverom za špijuniranje.

 

5. Sumnjiva aktivnost na računaru

 

Uvek je dobro da, s vremena na vreme, pogledate istoriju pretraživanja i posjeta sajtovima. Bilo kakva neuobičajena aktivnost može da vam ukaže na to da je vaš računar zaražen.

 

6. Nepoznati programi

 

Jedan od načina na koji neko može da nadgleda vaš računar na daljinu je i putem malicioznog softvera, odnosno malware-a. Zbog toga bi trebalo redovno da proveravate programe koje ste instalirali i da, ako primetite bilo što neuobičajno, odmah izbrišite takve programe.

 

7. Nepoznato svjetlo

 

Ako primijetite da lampica na vašem računaru svetli i pored toga što na njemu ne radite ništa – to bi je mogao biti znak za uzbunu, budući da to može da znači da neko ili nešto špijunira, šalje ili prima podatke na vašem računaru.

 

(B92 / Brightside)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.