Nakon povlačenja PayPala najavljenog prošle sedmice, Mastercard, Visa, eBay i platna kompanija Stripe takođe su se povukli iz Facebookovog projekta za Libra kriptovalutu.

To predstavlja veliki udarac planovima ove društvene mreže zamisao globalne valute.

Ovaj projekat je povukao veliku pozornost regulatora i političara, posebno onih u SAD-u.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg 23. oktobra pojaviće se pred Odborom doma za financijske usluge kako bi razgovarao o Libra kriptovaluti i njenom planiranom predstavljanju.

 

PRITISAK REGULATORA „PREVAGNUO“

 

Regulatori su postavili više briga zbog Libre, uključujući rizik da će biti korišten za pranje novca.

Mercado Pago, platna kuća koja uglavnom služi Latinskoj Americi, također se povukla. To znači da šest firmi povezanih sa plaćanjem koje su prvo bile uključene u Facebook Libru, ostaje samo jedna, PayU. Holandski PayU u petak se nije odazvao zahtjevima za komentar.

Pročitajte još: EU regulatori vrše pritisak na Facebook zbog uvođenja kriptovalute

David Marcus, suosnivač Libra projekta, zahvalio se kompaniji Visa i Mastercard „što su ostali uz njih do 11-tog sata“, uprkos jakom pritisku. Rekao je da poštuje njihovu odluku da čekaju regulatornu jasnoću oko Vage što bi moglo značiti da je otvoren za njih da se kasnije ponovo pridruže projektu. Dodao je da je to kratkoročni udarac za projekat, ali da bismo trebali biti u toku sa novostima „vrlo brzo“.

(BBC)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.