Francuski i njemački zvaničnici pozvali  na nadzor Facebook kriptovalute

 

Kako je Facebook danas predstavio svoj projekt kriptovalute, evropski zvaničnici brzo su pozvali na razmatranje plana, izazivajući zabrinutost oko toga da li je projekat dovoljno regulisan.

Prema komentarima Bloomberga, francuski ministar finansija Bruno Le Maire izjavio je da kriptovaluta Facebooka, nazvana „Libra“ (Vaga), ne smije „postati suverena valuta“.

„To ne može i ne smije se dogoditi“, rekao je za „Europe 1 radio“. Le Maire je pozvao dužnosnike G7 bankarstva da sljedećeg mjeseca izdaju izvještaj o planu Facebooka, izvještavaju mediji.

Njemački član Evropskog parlamenta izrazio je slične zabrinutosti, kaže Bloomberg, rekavši da je Facebook u opasnosti da postane „banka u sjeni“ i da se preduzećima „ne smije dozvoliti da rade u regulatornoj nirvani prilikom uvođenja virtualnih valuta“.

Facebook pozicionira Libru kao finansijski sistem blisko povezan sa uslugama kompanije, uključujući WhatsApp i Messenger. Neprofitna organizacija je uspostavljena da nadgleda Libru, pošto Facebook kaže da će biti lansirana 2020. Nekoliko velikih imena u tehnologiji i bankarstvu takođe je potpisalo projekat, uključujući Mastercard, Visa, Spotify, Uber i Lyft.

Facebook nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Socijalna mreža se suočila sa intenzivnom kontrolom u svijetu oko svojih praksi privatnosti, posebno u Evropi, gdje su regulatori zauzeli čvrst stav prema tehnološkoj industriji. Stvaranje alternativne digitalne valute verovatno će izazvati nove brige za vlade, jer Facebook pokušava da ubijedi svoje milijarde korisnika da usvoje Libru prenosi The Verge.