Izraelska forenzička kompanija Cellebrite otkrila korisnicima Apple uređaja da je pronašla način da provali u bilo koji iPhone ili iPad sa bilo kojom verzijom iOS-a uključujući i najnoviju, što se odnosi na otprilike 1,4 milijardi Apple uređaja.

Cellebrite je saopštio da je moguće izvesti „potpunu ekstrakciju sistemskih datoteka na bilo kom iOS uređaju“ i da je ta usluga je na prodaju.

Upozorenje izraelske kompanije bi trebalo shvatiti ozbiljno, budući da je američki FBI angažovao upravo Cellebrite 2016. godine, kada je trebalo da se otključa iPhone 5c, koji je pripadao teroristi Sijadu Rizvanu Faruku, koji je 2015. izveo napad u San Bernardinu.

Cellebrite, u svoju odbranu, navodi da njihov alat zahteva da uređaj koji se hakuje mora fizički da bude u posedu hakera, pošto je to nemoguće izvesti daljinski. Međutim, njihova oprema može na eBayu da se kupi za samo 100 dolara, što je bukvalno ostvarenje sna za hakere i ljubomorne partnere.

Očigledno je da je otkriven način kako neko može da „upadne“ u vaš iPhone ili iPad uređaj, sa bilo kojom verzijom iOS-a, kao i da Apple nije znao za taj problem, niti kako da spreči ili reši ovaj problem, piše Forbes.

Apple se dugo vremena hvalio da su njihovi telefoni potpuno bezbedni uređaji u odnosu na rivale, budući da je Cellebrite još ranije tvrdio da može da hakuje Android uređaje. Sada, međutim, Apple mora da se potrudi u da pronađe rešenje za ovaj problem pre nego što se on raširi, prenosi B92.