Kompanija Harbour Aira saopštila da je ušla u istoriju jer je prvi električni komercijalni avion uspio da poleti iz Vankuvera sa šest putnika na kratak trominutni probni let

 

Prvi električni komercijalni avion, tačnije hidroavion na električni pogon kanadske kompanije Harbour Air, nastao u saradnji s kompanijom magniX, ušao je u utorak, po riječima njegovih proizvođača u istoriju zrakoplovstva uspješno poletjevši iz Vankuvera sa šest putnika na kratak trominutni probni let.

Harbour Air sa sjedištem u Vankoveru, koji sebe reklamira kao najveću vazduhoplovnu kompaniju za hidroavione u Sjevernoj Americi, i proizvođač električnih pogonskih sistema sa sjedištem u Sijetlu, magniX, testirali su putnički avion za šest putnika DHC-2 de Havilland Beaver na rijeci Fraser u blizini Richmonda.

Žutom letjelicom koju pokreće 750 konjskih snaga pilotirao je izvršni direktor i utemeljitelj kompanije Harbour Air Greg McDougall.

 

Danas smo ispisali istoriju, stoji u saopštenju

 

Kanada ima važnu ulogu u istoriji vazduhoplovstva, a danas možemo biti ponosni na prekretnicu kojoj svjedočimo jer ovaj let označava početak nove ere u vazduhoplovstvu, kazao je McDougall.

U decembru 1903. braća Orville i Wilbur Wright pokrenula su novu eru prevoza. Kao konstruktori i graditelji aviona i pioniri vazduhoplovstva izgradili su prvi avion na motorni pogon, podsjetio je Roei Ganzarski, predsjednik uprave magniX-a. „A i mi danas, 116 godina kasnije, prvim komercijalnim avionom na električni pogon pokrećemo novu, električnu eru u istoriji vazduhoplovstva.

Uprava kompanije magniX, koja je na Salonu automobila održanom početkom godine u Parizu predstavila novi pogonski sistem, kaže da su ga njezini inženjeri osmislili nastojeći pružiti „čist i djelotvoran način napajanja aviona pogonskim gorivom“.

Probni let prvi je korak u dobivanju sertifikata za električni avion za komercijalnu upotrebu, stoji u zajedničkom saopštenju dviju kompanija te se dodaje da je to istodobno prvi korak u izgradnji „prve komercijalne električne vazduhoplovne flote u svijetu“.

 

Smanjiće emisiju stakleničkih gasova

 

Harbor Air se nada da će cjelokupnu flotu uspjeti oformiti do 2022. godine, pod uslovom da se garantuje njihova bezbjednost i da se dobiju sva regulatorna odobrenja.
Prelaz na električni pogon u vazdušnom saobraćaju mogao bi pridonijeti smanjenju emisije ugljika, jednog od najvećih zagađivača.

Taj je prelaz jedan od načina na koji se u električnom sektoru može smanjiti emisija stakleničkih gasova, a događa se zbog sve veće zabrinutosti brojnih putnika kada su posrijedi štetne posljedice što ih za sobom ostavlja sektor vazdušnog putničkog saobraćaja. On trenutno čini oko 2 posto globalnih emisija CO2 i jedan je od najbrže rastućih onečišćivača.

Čak i kratak let iz Londona do Edinburga i natrag donosi višim emisijama CO2 nego prosječne godišnje emisije stanovnika Ugande ili Somalije. Na primjer let iz Londona do Rima i nazad stvara ugljenični otisak od 234 kg CO2 po putniku što je više od prosjeka koji godišnje ostvaruju građani 17 svjetskih zemalja.

U isto vrijeme duži povratni let na relaciji London-Njujork generiše 986 kg CO2 po putniku. Ali u svijetu postoji 56 zemalja u kojima prosječna osoba emituje manje ugljenik dioksida tokom cijele godine – od Burundija u Africi do Paragvaja u Južnoj Americi.

Na razvoju električnih aviona radi nekoliko velikih kompanija, među kojima su Boeing i Airbus.

(Hina)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.