U avgustu prošle godine Huawei je otkrio da razvijaju vlastiti operativni sistem naziva HarmonyOS, kojim bi ako do toga dođe mogli zamijeniti Googleov Android

 

Više od godinu dana od uvođenja sankcija je prošlo, a Huawei je već spreman da predstavi prvi HarmonyOS telefon.

Period od maja prošle godine do danas Huawei bi najradije zaboravio. Iako se to po broju isporučenih Huawei telefona ne bi baš ni reklo, njihovom telekomunikacijskom biznisu nije nikad bilo teže. Kina je ogromna zemlja kao i tržište ali za daljnji rast, Huawei mora svoje proizvode da ponudi na svjetskom tržištu.

Trampova administracija se pobrinula da njihov rast uspori maksimalno. Osim što su im osporeni Google servisi, uskoro će da ostanu i bez svojeg najvećeg isporučitelja čipova. TSMC navodno 24 sata dnevno do 14. septembra proizvodi Kirin čipsete za Huawei, kako bi ih kompanija imala dovoljno za Mate 40 seriju koja stiže s 5nm Kirin 9000 čipsetom.

Richard Yu je u nedavnom intervjuu to i potvrdio, otkrivši da će 5nm Kirin 9000 donijeti još moderniji 5G modem, procesor i grafiku.

MyFixGuide piše i da je Yu potvrdio izlazak prvog Harmony OS telefona iduće godine. Huawei navodno već ima telefon s HarmonyOS-om ali s njim čekaju zbog sporazuma s Google-om.

Navodno će druga generacija HarmonyOS-a zvanično da bude predstavljena tokom 2020 HDC Konferencije za developere 10. septembra.

Predstaviće nekoliko novih uređaja pokretanih Harmony OS-om, a svi njihovi budući pametni satovi bit će temeljeni na HarmonyOS-u, umjesto dosadašnjem Lite OS-u.

Ako su HarmonyOS-om zaista riješili pitanje softvera, ostaje im još, možda i važnije pitanje hardvera. TSMC dakle, ispada iz igre. Kineski SMIC ne može svojim pogonima da zadovolji potrebe koje ima Huawei pa ni oni nisu rješenje. MediaTek je navodno zatražio dozvolu od Amerike za posao s Huaweiem, ali ne izgleda baš da će je dobiiti.

(MyFixGuide)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.