Prvi od šest planiranih

 

Prije desetak dana, Python tim najavio je izdanje Python 3.9.0a1, što je prvo od šest planiranih alfa izdanja Pythona 3.9. Konačna stabilna verzija Pythona 3.9 planirana je za maj 2020. Alfa verzija ukazuje da programeri mogu započeti testiranje novih karakteristika i provjeriti ispravke grešaka, ali se ne preporučuje njihovo korišćenje u produkciji.

Prošlog mjeseca objavljena je prethodna stabilna verzija, Python 3.8, sa karakteristikama kao što su Walrus operator, podrška pozicioniranim parametrima za Vectorcall.

Pogledajmo neke grube karakteristike koje vas mogu očekivati ​​u dolazećoj verziji Python 3.9.

Pročitajte još: PHP ili Node.js: šta izabrati?

Neka poboljšanja koja su uvedena u Python 3.9.0a1

Promjene u jeziku:

  • Funkcija __import __ () koja se poziva na import statement sada će podići ImportError umjesto ValueError.
  • Počevši od Python 3.9.0a1, apsolutna putanja imena datoteke skripte biće navedena u komandnoj liniji:  __file__ atribut od __main__ modula.
  • Sys.argv [0] i sys.path [0] postaće apsolutna putanja, a ne relativna. Takođe, trackback će sada prikazati apsolutnu putanju za __main__ okvire modula u ovom slučaju.
  • Argumenti kodiranja i greške u načinu sastavljanja i uklanjanja grešaka sada će se provjeriti u operacijama kodiranja i dekodiranja niza.

Poboljšani moduli:

  • ast: Dodaje se u opciji indent opciji za dump() i proizvodi multi-line indented output.
  • asincio: Sada može koristiti korutine „coroutine“ koji je generalizovaniji oblik podrutine „subroutines“. Pdorutine ulaze i izlaze na samo dvije različite tačke, dok korutine mogu biti unijete, napuštene ili nastavljene na mnogo tačaka. Štaviše, asyncio.run () je ažuriran kako bi se koristile nove korutine.
  • Nove funkcije poput curses.get_escdelay (), curses.set_escdelay (), curses.get_tabsize () i curses.set_tabsize () i konstante F_OFD_GETLK, F_OFD_SETLK i F_OFD_SETLKW uključene su u Python 3.9.0a.

Nekoliko korisnika Pythona već je započelo testiranje izdanja Python 3.9.0a1.

Sljedeće alfa izdanje za Python 3.9 zakazano je za 16. decembar 2019. godine.

Da biste saznali više o Python 3.9.0a1, pogledajte službenu dokumentaciju.

(Pact Hub)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.