Ništa još nije zvanično, ali je realna pretpostavka. Qualcomm je nedavno objavio stranicu na svom web sajtu koja otkriva da će se njegov događaj Tech Summit održati između 30. novembra i 2. decembra 2021. Veliki baner s čamcem koji iscrtava znak beskonačnosti u vodi i natpisom „Još uskoro!“ tekst – to je otprilike to. Nema dodatnih informacija.

Ipak, sastavljajući dva i dva zajedno, glasine o sljedećem vodećem Snapdragon 898 čipset kruže već neko vrijeme. Zapravo, neki izvori tvrde da će prvi telefon koji će koristiti ovaj čipset biti Xiaomi 12 i da će biti lansiran do kraja godine. S obzirom na to kako se ključne riječi obično odvijaju prvog dana konvencije, može se sa sigurnošću pretpostaviti da će Snapdragon 898 biti predstavljen 30. novembra ili ako to ne bude – onda najkasnije 2. decembra.

Zahvaljujući dosta curenja informacija, uključujući i jedan od stvarno nepoznatih uređaja koji koristi Qualcomm SM8450 čipset, inače poznat kao Snapdragon 898, već imamo prilično dobru ideju o njegovim specifikacijama. Očekuje se da će imati vrhunsko AMR Cortex-X2 CPU jezgro – radi na 3,0 GHz, zajedno sa tri Cortex-A710 bazirana srednja jezgra sa taktom od 2,5 GHz i konačno četiri efikasna Cortex-A510 izvedena jezgra na 1,79 GHz.

Rečeno je da je GPU Adreno 730, koji između arhitektonskih poboljšanja u odnosu na Adreno 660 i Samsungovog 4nm proizvodnog procesa može donijeti do 20% poboljšanja performansi. Za povezivanje očekujemo X65 5G modem, sa teoretskom maksimalnom brzinom downlink-a od 10Gbps.