Qualcomm je na Embedded World- u objavio veliku IoT najavu o novoj platformi spremnoj za vještačku inteligenciju za kućnu i industrijsku upotrebu

 

Zajedno sa 35 kompanija u Embedded World-u, Qualcomm donosi na tržište rješenje za više dobavljača sa standardiziranim hardverom koje bi trebalo da smanji troškove kreiranja i servisiranja IoT rješenja za pametne zgrade sljedeće generacije za kuće ili preduzeća daleko lakše nego što je to bilo do sada.

Prošle sedmice, Qualcomm je najavio nove ugrađene rubne AI platforme i mikro-power Wi-Fi SoC, potencijalno stvarajući nivo standardizacije u ovim rubnim uređajima koji bi trebalo da pruže daleko konzistentnije iskustvo u kombinaciji sa Wi-Fi ponudom definisanom uslugom.

Najavljeni hardver koristi do 88% manje energije od prethodnih generacija i koristi najnaprednije bežične tehnologije koje su trenutno dostupne, poput Qualcomm QCC730 platforme za Wi-Fi IoT povezivanje. Ove funkcije omogućavaju korištenje više IoT uređaja napajanih baterijama i manje onih koji zahtijevaju napajanje izmjeničnom strujom, što rezultuje značajno nižim troškovima instalacije i servisa.

Ovi moduli bi mogli omogućiti bolja rješenja sigurnosnih kamera i smanjiti vašu zabrinutost o piratima na trijemu, piratima za kućne ljubimce i lopovima koji pristiže iz drugih zemalja da provale u vaš dom. Rezultat bi trebao biti sveobuhvatniji sistem za upravljanje vašim domom i kada ste tamo, a posebno kada niste.

 

AI za pametnije upravljanje kućom

 

U idealnom slučaju, kada imamo Service Defined Wi-Fi, Google Matter i Qualcomm-ovu platformu spremnu za vještačku inteligenciju, moći ćemo preklopiti AI rješenje zasnovano na oblaku ili lokalno za automatsko upravljanje vašim domom ili poslovanjem.

Komponente će raditi automatski tako što će aktivirati i kameru i svjetla ako neko uđe u vaš posjed, kuću ili posao. Oni će takođe da aktiviraju vaša svjetla i da pruže automatizovano glasovno navođenje u slučaju prirodne katastrofe, provale ili požara, pomažući vama i vašoj porodici da se izvučete iz opasnosti što je prije moguće.

Sistem ima jedinstven interfejs za cijelu lokaciju, nudeći sveobuhvatno rješenje vođeno vještačkom inteligencijom koje proaktivno upravlja bezbjednošću i zaštitom. Automatski zatvara električne roletne prije lošeg vremena i upozorava vas ako se kućni ljubimac sprema pobjeći iz dvorišta, čime se sprječavaju potencijalne gnjavaže i dugotrajne potrage.

Sposobnost bolje zaštite od krađe paketa, provale, djece s premalo razuma i previše vremena, krađe ili bijega kućnih ljubimaca i upada divljih životinja koje bi mogle da ugroze vaš dom ili kućne ljubimce, u središtu je koncepta pametne kuće.

AI je šlag na ovom IoT točku, a ove Qualcomm-ove usluge i proizvodi su na kritičnom putu da konačno sve ovo funkcionira.

 

Qualcomm Service Defined Wi-Fi

 

Radeći u saradnji s British Telecom, Comcastom i nekoliko drugih velikih kablovskih kompanija i operatera, Qualcomm je stvorio rješenje pod nazivom Service Defined Wi-Fi koje omogućava ovim provajderima internet usluga da ponude uslugu koja će da obuhvate vaše kompatibilne pametne kućne uređaje i integrišu ih u zajedničku centralnu kontrolu kojoj korisnici mogu pristupiti kod kuće ili van kuće.

Prijavili biste se na korisnički portal da biste vidjeli i kontrolisali svoje pametne kućne prekidače, utičnice, uređaje, sigurnosne kamere, televizore, rasvjetu, HVAC sistem i druge povezane uređaje – poput vašeg električnog automobila, na primjer – i pristupili tim uređajima i kontrolisali ih sa bilo kojeg povezanog računara ili pametnog telefona dok ste kod kuće ili kada ste udaljeni.

Zgodna stvar u pristupu pružaoca usluga je to što ne samo da možete pozvati podršku, već ovi provajderi redovno pružaju tehničare koji, uz naknadu, mogu riješiti vaše probleme na daljinu ili lokalno i pokrenuti vas, dajući korisnicima bolje iskustvo od DIY pristupa koji danas zahtijeva većina rješenja.