Nakon desetogodišnjeg ulaganja u tehnologiju, Apple je obustavio svoj projekat električnih automobila. Zaposlenici iz tog sektora ili su otpušteni ili premješteni u sektor veštačke inteligencije.

Nakon početnog uzbuđenja oko električnih automobila, interes tržišta je počeo opadati. Potražnja se smanjivala, što je rezultiralo smanjenjem potrebe za proizvodnjom. Prije deset godina, Apple je započeo projekt pod imenom Titan s ciljem stvaranja samovozećeg vozila. Očekivalo se da će ovakva vrsta vozila biti lansirana do 2024. godine.

Tokom pandemije, ovaj projekt je bio suspendovan. Milijarde su uložene u razvoj, ali planovi za stvaranje revolucionarnog, autonomnog vozila bez volana su sada napušteni. Kompanija je 2019. godine otpustila 190 radnika iz ove grupe, a cijeli sektor se gasi.

Apple nije jedini koji povlači poteze u ovom smjeru. Nekoliko vodećih proizvođača automobila, uključujući Tesla, odlučilo je preusmjeriti investicije i fokusirati se na hibridne automobile umjesto na električne. Tesla je najavio očekivan pad prodaje tokom ove godine.

carVertical banner - sponsored