Tehnološki gigant Qualcomm predstavio je svoj najnoviji dodatak na tržištu čipova sa Snapdragon X Elite, skupom čipova visoke snage dizajniranim posebno za Windows na ARM laptopovima. Sa okom na značajan udio na tržištu PC čipseta, Qualcomm se kladi na izuzetne performanse i efikasnost sa ovim najnovijim sistemom na čipu (SoC).

Izgrađen na najsavremenijem 4nm procesnom čvoru, Snapdragon X Elite se može pohvaliti sa 12 Oryon jezgara visokih performansi, radnim taktom od impresivnih 3,8 GHz, sa jednojezgrenim i dvojezgrenim mogućnostima pojačanja do 4,3 GHz. Qualcomm tvrdi da njegov novi CPU odgovara performansama konkurentskih Intelovih CPU-a 13. generacije u višenitnim zadacima, dok troši nevjerovatnih 68% manje energije. Pored toga, čini poređenje sa Apple-ovim ARM-baziranim M2 čipom, potvrđujući 50% brži vrhunac multi-threaded performanse za Snapdragon X Elite.

Što se tiče grafike, X Elite integriše Adreno GPU, isporučujući robustnih 4,6 TFLOP-a, uz punu podršku za DirectX 12 API. Ovaj GPU je sposoban da pokreće do tri eksterna UHD monitora na 60Hz. Kreativni profesionalci će imati koristi od Adreno video procesorske jedinice (VPU), koja olakšava 4K60 10-bitno kodiranje i dekodiranje za različite formate datoteka uključujući H.264, HEVC (H.265) i AV1.

Qualcomm je također uključio Hexagon NPU, koji se može pohvaliti impresivnim 45 Tera operacija u sekundi (TOPs), savršeno za rukovanje složenim zadacima generativne AI. Snapdragon X Elite se ističe u zadacima na uređaju, upravljajući preko 13 milijardi parametara i generišući 30 tokena u sekundi.

Ovaj vrhunski čip podržava LPDDR5x RAM, nudeći do 136 GB/s memorijskog propusnog opsega i značajnih 42MB ukupne keš memorije, zajedno sa PCIe Gen4 ili UFS 4.0 opcijama za skladištenje. Što se tiče povezivanja, Snapdragon X Elite dolazi opremljen FastConnect 7800 sistemom, koji podržava Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.4, zajedno sa Snapdragon X65 5G modemom, koji omogućava mobilno povezivanje sa vršnom brzinom preuzimanja do 10 Gbps.

Štaviše, X Elite podržava reprodukciju zvuka bez gubitaka, zahvaljujući Qualcomm Aqstic DAC-u, dok uključuje Qualcomm Spectra procesor signala slike (ISP), pružajući podršku za do 36MP dvostruke kamere i 4K HDR video snimanje.