Na nedavnom događaju Lenovo Tech World ’23, Motorola je privukla pažnju svojim odvažnim i maštovitim konceptima ekrana, ostavljajući entuzijaste zaintrigiranim potencijalnom budućnošću tehnologije. Podružnica kompanije Lenovo od 2014. godine otkrila je revolucionarni prototip „prilagodljivog ekrana“, sposoban da se transformiše u telefon, stalak ili čak pametnu narukvicu. Ovaj novi prototip, koji podseća na naprednu verziju Lenovo izložbe iz 2016. godine, prikazao je FHD+ pOLED ekran koji se može pretvoriti u različite oblike na osnovu preferencija korisnika.

U svom službenom blog postu, Motorola je naglasila fleksibilnost uređaja, koji se može spljoštiti za redovnu upotrebu pametnog telefona, djelomično savijati za praktično postavljanje na stolu (slično telefonima na preklop), ili čak omotati oko zgloba, uzimajući oblik pametne „slap“ narukvice. Sa ekranom od 6,9 inča, koncept radi na kompletnom Android sistemu, osim, naravno, kompatibilnosti sa iPhone uređajima. Kada se transformiše u način rada na postolju, uređaj se neprimjetno prebacuje na kompaktnu verziju Androida prikazanu na segmentu od 4,6 inča.

Motorola koncept savitiljivi telefon - može se koristiti i kao slap narukvica (Foto: Motorola / Lenovo)

Iako koncept svakako podstiče uzbuđenje, mudro je ne gajiti nadu u njegovu trenutnu komercijalnu dostupnost. Ipak, s obzirom na istoriju kompanije Lenovo u prihvatanju nekonvencionalnih proizvoda, uvek postoji mogućnost da ovaj koncept postane stvarnost.

Paralelno sa ovim revolucionarnim prototipom, Motorola je takođe predstavila niz koncepata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, usklađujući se sa tehnološkim trendovima iz 2023. godine. Kompanija je ušla u oblast generativne vještačke inteligencije, nudeći korisnicima mogućnost da kreiraju personalizovane pozadine. Učitavanjem ili snimanjem slika svoje odjeće, korisnici mogu generisati brojne slike generisane vještačkom inteligencijom koje odražavaju njihov stil, a koje se zatim mogu transformisati u prilagođene pozadine uređaja.

Motorola Lenovo koncept savitiljivi telefon

Pored toga, kompanija je najavila razvoj MotoAI, ličnog glasovnog i tekstualnog asistenta za PC i pametne telefone. Radeći na modelu velikog jezičkog modela (LLM – large language model), ovaj pomoćnik je dizajniran za obavljanje bezbroj zadataka, uključujući odgovaranje na upite, sastavljanje poruka i zakazivanje događaja, pri čemu daje prioritet privatnosti korisnika obrađujući podatke lokalno, a ne u oblaku. Motorola je takođe predstavila inovativnu funkciju skeniranja dokumenata koja ima za cilj poboljšanje kvaliteta slike minimiziranjem bora i sijenki, obezbeđujući oštar i jasan izgled za skenirane dokumente i slike.