Raspberry Pi mini računar je sada istreniran da detektuje malver koji aktivno napada korisnike.

Pi Malware Detection sistem se oslanja na elektromagnetne talase, koje emituje računar potencijalne žrtve, kako bi detektovao malicioznu aktivnost.

Istraživači sajber bezbjednosti tvrde da je sistem ostvario preciznost od čak 99,82 procenta tokom testiranja.

Tim sa IRISA instituta je zajedničkim snagama kreirao jedinstveno rješenje za otkrivanje malvera. Prema navodima, Malware Detection System ne presreće nikakav softver niti istražuje pakete podataka koji ulaze ili izlaze iz računara. Umjesto toga Raspberry Pi procjenjuje, sa iznenađujuće visokom stopom preciznosti, aktuelne aktivnosti malvera tako što analizira elektromagnetne talase.

Kako bi razvili sistem za detektovanje malvera, istraživači su povezali Raspberry Pi na osciloskop i sondu H-polja, kako bi se detektovale promjene u elektromagnetnom polju.

Jednostavno rečeno, istraživači su istrenirali Raspberry Pi da prepoznaje abnormalne obrasce elektromagnetnih talasa koje emituju računari kada ih napadne malver.

Najveća prednost Raspberry Pi Malware Detection sistema je to što je u pitanju sistem za eksterni nadzor, što znači da korisnici ne moraju da instaliraju nikakav softver na potencijalno ciljanim uređajima.

Istraživači najavljuju još više testova i finog podešavanja sistema, kako bi on bio spreman da stalno detektuje novi malver, prenosi B92.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.