Malver za krađu informacija RedLine cilja popularne veb pregledače, kao što su Chrome, Edge i Opera, a pokazuje zašto ne bi trebalo čuvati lozinke u pretraživačima

 

RedLine malver je zlonamjerni softver koji služi za krađu informacija, a može se kupiti za oko 200 dolara na forumima o sajber kriminalu i primjeniti bez mnogo znanja ili truda.

Novi izveštaj kompanije AhnLab ASEC upozorava da pogodnost korišćenja funkcije automatskog prijavljivanja na veb pregledačima postaje značajan bezbjednosni problem, koji utiče kako na preduzeća tako i na pojedince.

Malver cilja „Login data“ datoteku u kojoj se čuvaju korisnička imena i lozinke, a koja se nalazi u svim veb pregledačima baziranim na Chromiumu.

Čak i kada korisnici odbiju da sačuvaju svoje akreditive u pregledaču, sistem za upravljanje lozinkama će i dalje dodati unos koji ukazuje da je određena veb lokacija „na crnoj listi“.

Nakon prikupljanja ukradenih akreditiva, hakeri ih koriste u daljim napadima ili pokušavaju da ih unovče prodajom na „dark web“ tržištima.

Primjer koliko je RedLine postao popularan među hakerima je uspon „2easy“ dark veb tržišta, gdje je polovina svih prodatih podataka ukradena pomoću ovog malvera.

Djeluje da je RedLine trenutno prisutan svuda, a glavni razlog za ovo je njegova efikasnost u iskorišćavanju široko dostupnog bezbjednosnog jaza koji savremeni veb pregledači odbijaju da poprave.

 

Kako se zaštititi?

 

Korišćenje veb pregledača za čuvanje akreditiva za prijavu je primamljivo i zgodno, ali je veoma rizično čak i ukoliko nema prijetnji od infekcije malverom.

Na taj način, lokalni ili udaljeni haker, sa pristupom korisnikovom uređaju, mogao bi da ukrade sve lozinke za nekoliko minuta.

Umjesto toga, bilo bi najbolje da se koristi namjenski servis za upravljanje lozinkama, koji sve čuva u šifrovanom trezoru i zahtjeva glavnu lozinku kako bi ga otključao.

Štaviše, trebalo bi da konfigurišete posebna pravila za osjetljive veb lokacije kao što su portali za elektronsko bankarstvo ili veb stranice korporativnih sredstava, koja zahtjevaju ručni unos akreditiva.

Verifikaciju u više koraka je potrebno omogućiti gde god je to dostupno, jer ovaj dodatni korak može da vas poštedi od incidenata da vaš nalog bude preuzet od strane hakera, čak i ukoliko su vaši podaci za prijavljivanje na nalog kompromitovani.

(BleepingComputer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.