Skeneri za otiske prstiju ispod ekrana postoje već posljednje dvije godine, a vivo je prva kompanija koja je zvanično lansirala pametne telefone s tehnologijom – vivo X20 Plus UD stigao je u januaru 2018. Od tada su ove karakteristike iskoristili skoro svi proizvođači, ali je imao je jednu manu – ne možete koristiti LCD ekran i skener otiska prsta zbog strukture LCD panela.

Danas je menadžer Redmi brenda Lu Weibing objavio da je njegova kompanija uspešno realizovala skener otiska prsta ispod LCD-a, pa čak i demonstrirala kako da radi na prototipu Redmi Note 8 Pro.

Najveći problem sa LCD-ima bio je modul sa pozadinskim osvjetljenjem koji bi ometao optički senzor otiska prsta. Ipak, odjel za istraživanje i razvoj u Redmiju uspio je prevladati u ovom problemu i sada se uveliko radi na tome i guraju ovu karakteristiku u masovnu proizvodnju.

Pogledajte video prezentaciju skenera ispod LCD ekrana:

Još 2019. neke kompanije u Kini su smislile kako postaviti senzor ispod LCD panela i čini se da je Redmi prvi proizvođač pametnih telefona koji će ispitati uređaj. Weibing je otkrio da je problem riješen inovativnim korištenjem infracrvenog filmskog materijala visokog prenosa koji zapravo može skenirati da „vidi“ prst.

Nije bilo riječi koje će biti prvi uređaj dobiti skener otiska prsta ispod LCD ekrana. Tehnologija će vjerojatno stići na kasne Redmi Note 9 ili Redmi K30 Pro, ali možda ćemo vidjeti i druge Redmi telefone 2020. godine.

(GSMarena)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.