Rijedak prototip Nintendo PlayStation konzole prodat je na aukciji za 300.000 dolara, plus naknada kupca od 60.000 dolara.

Prethodni vlasnik je konzolu kupio 2009. godine za samo 75 dolara.

Nintendo PlayStation konzola je rezultat kratke saradnje između kompanija Sony i Nintendo iz 1992. godine.

Prodata konzola jedan je od samo 200 prototipa. Valerie McLeckie iz Heritage Auctions, gdje je ponuđena konzola, kaže za CNN da vjeruje da je ostalih 199 prototipova uništeno kada je propado posao Sony / Nintendo.

Dizajn konzole je sličan Super Nintendo-u, ali je nešto čistiji. Prisutan je i CD-ROM drajv, koji je namijenjen pokretanju sadržaju sa diskova i video igara.

CD-ROM nije radio kada je konzola pronađena, ali ju je popravio Bendžamin Hekendorn – YouTuber poznat po svojom popravkama konzola.

Tako sada CD-ROM može da reprodukuje muzičke diskove, poput originalne PlayStation konzole.

Pobjedničku ponudu na aukciji je dao Greg MekLemor, koji ističe kako želi da kreira muzej video igara, koji će da sadrži preko 800 slot mašina i bezbroj drugih manjih igara, magazina i originalnih umjetničkih djela.

Niko nikada nije pronašao nijednu igru napravljenu posebno za Nintendo Play Station, ali ona ima mogućnost igranja igara!

(Techgeeked)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.