Tehnologija je razvijena jer u Kini svi nose maske zbog koronavirusa, a novi sistem za prepoznavanje lica trebalo bi da pomogne u borbi protiv te epidemije

 

Kina koristi  najsofisticiraniji nadzorni sistem na svijetu, uključujući i onaj za prepoznavanje lica. Epidemija koronavirusa koja je prošle godine izbila u kineskoj provinciji Hubei, proširila se po čitavom svijetu. Zbog toga gotovo svako u Kini danas nosi medicinsku masku u javnosti. To je velik problem za sofisticirani sistem nadzora, pa je on postao još sofisticiraniji.

Kineska kompanija Hanwang Technology Ltd, koja još koristi i ime Hanvon, za englesko govorno područje, tvrdi da je razvila tehnologiju koja uspješno prepoznaje ljudsko lice čak i kad osoba nosi medicinsku masku.

Ako je spojen na temperaturni senzor, sistem može mjeriti tjelesnu temperaturu dok identifikuje ime osobe i nakon toga obrađuje rezultate ako otkrije tjelesnu temperaturu veću od, recimo, 38 stepeni, pojašnjava Huang Lei, potpredsjednik navedene kineske kompanije.

Tim od 20 ljudi u toj kompaniji iskoristio je osnovnu tehnologiju za prepoznavanje lica, koja je razvijena u posljednjih 10 godina te bazu podataka od oko šest miliona nemaskiranih lica, kao i znatno manju bazu podataka lica prekrivenih maskama kako bi unaprijedili sistem. Bilo im je potrebno tek mjesec dana da je razviju i puste na tržište.

U prodaji su dva sistema prepoznavanja maskiranih lica: jednokanalni, koji se koristi napr. na ulazima u objekte, te višekanalni, koji koristi više nadzornih kamera.

„Može prepoznati bilo koga u grupi do 30 osoba unutar jedne sekunde“, naglašava Huang.

„Kad lice nosi masku, prepoznavanje može doseći 95 posto točnosti, što osigurava pozitivno identifikovanje većine ljudi“, dodaje Huang.

Njihova velika mušterija je, što nimalo ne iznenađuje, kinesko ministarstvo javne bezbjednosti, pod koje spada kineska policija.

Huang kaže da njihovu tehnologiju koristi oko 200 klijenata u Pekingu, uključujući i policiju. Očekuje se instalacija tog sistema u još 20 kineskih provincija.

Reakcije kineskih građana na ovu tehnologiju zasad nisu poznate.

(Reuters)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.