MediaTek je nedavno predstavio Helio G90T čipset koji nas na prvu nije impresionirao, ali na drugu itekako jeste.

U benchmark aplikacijama, Helio G90T se pokazao i blago snažnijim od Qualcomm Snapdragon 730 čipseta što je veoma impresivno.

MediaTek se na Weibo profilu pohvalio kako će Redmi Note 8 i Note 8 Pro stići upravo s tim čipsetom, a ne nekim Qualcommovim. Šta će to da znači za korisnike?

U praksi, prosječan korisnik koji ne mari toliko za podršku zajednice i različite „modove“ i CustomROM-ove će dobiti poprilično brz telefon koji će raditi zadovoljavajuće brzo i glatko.

Oni koji se se imalo razumiju u flashanje i sve stvari koje telefonu može učiniti nakon što ga kupi će se itekako razočarati.

Telefoni s MediaTek čipsetima u praksi nemaju podršku zajednice (a za to nije kriva zajednica nego MediaTek), i nešto kasnije dobivaju Android nadogradnje.

Slično se dogodilo u „običnoj“ Redmi liniji kada je Redmi 6 (za razliku od svih ostalih modela) imao MediaTek čipset pa mu je sudbina bilo kakve softverske nadogradnje (koja kasni za ostalim modelima i to mnogo) bila neizvjesna duže vrijeme.

Druga stvar koja će možda razočarati korisnike je i daleko manja šansa da će Google Kamera biti dostupna za Redmi Note 8 (Pro) jer i ona itekako ovisi o čipsetu (lako se porta na telefone sa Snapdragonima).

(BalkanGadgets)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.