Stručnjaci iz Srbije konstruisali su uređaj koji sprečava širenje Koronavirus i ostalih virusa i bakterija kroz centralne sisteme za klimatizaciju i ventilaciju. Revolucionarno rješenje radi na principu UVC zračenja kojim se uništava DNK virusa i bakterija.

 

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da se Koronavirus širi i vazduhom i preporučila da se klimatizacija u tržnim centrima, poslovnim prostorijama, mjestima na kojima boravi mnogo ljudi, isključi. Cirkulisanje vazduha u tim sistemima može da prenese virus iz jednih prostorije u drugu, ali i da podigne čestice koje su se zadržale na podlogama. Sistem koji sprečava širenje Koronavirusa i smanjuje rizik da se zaraza prenese na ovaj način upravo je počeo da se primjenjuje u Srbiji. Do njega su došli stručnjaci kompanije „PropokanPro“ koja se bavi održavanjem ventilacionih sistema.

 

Izum u Srbiji za uništavanje Koronavirusa

 

Inženjer Milan Zrnić, jedan od članova izumiteljskog tima, za Sputnjik kaže da se ova tehnologija bazira na sistemu koji se primjenjuje već pola vijeka – na UVC zračenju.

On objašnjava da je ovo zračenje dio spektra koji do nas dolazi od sunca, pa je jasno da može da bude i opasno, kao kada nas od njega ne štiti ozonski omotač, pa izgorimo.

Patogenu česticu izum tretira UVC zracima koji uništavaju DNK virusa

„Ova tehnologija najviše se primjenjivala u bolnicama gdje su korišćene sterilizacione UVC lampe, njima su se sterilizovale hirurške sale ili instrumenti. Pošto je zračenje jako štetno, ljudi su morali da napuste prostoriju, da ostanu napolju sat ili dva. Mi smo primjenili istu tehnologiju sa novom idejom u oblasti kojom se bavimo, a to su ventilacioni kanali. S tim što je potpuno bezopasna po ljude, jer se sve nalazi unutar kanala od čeličnog lima“, objašnjava Zrnić.

On dodaje da je proizvod patentiran i napravljen upravo u vrijeme pandemije, tokom marta i aprila, kada se kompanija priključila akciji Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije. Dobili su i priznaje zato što su svoje resurse stavili na raspolaganje državi u borbi protiv KOVID-a 19.

 

A kako izum deluje?

 

Zrnić je to objasnio na primjeru objekta koji nam je poznat, i kome bi ovaj sistem i te kako mogao da pomogne, na zgradi Vojno medicinske akademije u Beogradu. On ima centralizovan sistem klimatizacije. U svakoj prostoriji je kanal koji izvlači „istrošeni“ vazduh do centrale, tu ga miješa sa svježim i vraća u prostoriju.

“Tu, dakle, postoji opasnost kad je neko zaražen Koronavirusom ili bilo kojom drugom bakterijom ili virusom, da će se proširiti u druge prostorije i zaraziti ostale. Primenjujući novu tehnologiju u tom dijelu kanala, faktički tu patogenu česticu tretiramo UVC zracima koji uništavaju DNK virusa i bakterije i sprečavamo da se ona širi i da se dalje razmnožava“, kaže Zrnić.

 

Patent već radi u Beogradu

 

Proizvod koji sprečava širenje Koronavirusa je patentiran i nekoliko instalacija već je postavljeno u zgradama u Beogradu. Sljedeće nedjelje vazduh bez virusa i bakterija dobiće i jedna poliklinika u Novom Sadu.

Zrnić kaže da se kompaniji javljaju vlasnici velikih komercijalnih objekata koji žele da budu sigurni da se kod njih niko neće zaraziti. Riječ je o tržnim centrima, restoranima, a posebno su zainteresovani hoteli, jer ovakav sistem klimatizacije mogao bi da im vrati goste.

„Naš prvenstveni interes je da sarađujemo sa državom, da pomognemo da se u bolnicama, domovima zdravlja i staračkim domovima primjeni ovo rješenje, da pomognemo da se spreči širenje virusa. Potrebno je prvo uraditi analizu svakog objekta, zatim određujemo optimalan model i softverski projektujemo koja je snaga zračenja potrebna, da sve bude sto posto sigurno i bezbjedno“, kaže inženjer Zrnić.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.