Twitter je potvrdio da je u najvećem uspješnom upadu u njihove interne sisteme ciljano oko 130 profila, od čega je manji broj uspješno kompromitovano

 

Ne stišavaju se reakcije nakon velikog hakerskog napada koji se ove sedmice dogodio na Twitter-u, a o kojem je pisao i IT mixer. Iz kompanije su službeno saopštili da su napadači ciljali oko 130 verifikovanih korisničkih profila, od kojih su manji dio uspjeli da preuzmo i na njima objave prevarantske poruke o besplatnom dijeljenju bitkoina.

Iz Twittera su blokirali određene profile tokom interne istrage, a i dalje pokušavaju otkriti sve detalje i reperkusije ovog napada. Privremeno su onemogućili i preuzimanje korisničkih podataka u obliku jedne datoteke, te preduzimaju „agresivne korake“ kako bi učinili svoje sisteme bezbjednijima.

 

Pokrenute dvije odvojene istrage

 

U istragu ovog velikog napada i preuzimanja kontrole nad računima poznatih i slavnih uključio se i FBI. Federalni istražioci su zabrinuti za bezbjednosne rizike koji bi mogli biti otkriveni ovim napadom. A to bi svakako moglo da ima i značajan utiaj na nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država. Istražuje se i prevara s bitkoinima koja je osvanula na kompromitovanim profilima Elona Muska, Jeffa Bezosa, Billa Gatesa i drugih.

Istragu je pokrenula i savezna država New York kroz svoj odjel za finansijske istrage. Tamošnji guverner Andrew Cuomo izjavio je da je ovaj incident problematičan. Naročito zbog toga jer otvara pitanja bezbjednosti komunikacijskih sistema, i to u godini u kojoj se SAD-u spremaju predsjednički izbori.

Oko napada na Twitter oglasili su se i iz Bijele kuće. Predsjednik Donald Trump je aktivni je tviteraš, pa su odmah krenule i spekulacije o mogućnosti hakovanja njegovog profila. Ali, službeni predsjednički profil je zaštićen dodatnim mjerama bezbjednosti i nije bio ugrožen u ovom slučaju, potvrđeno je iz kancelarije predsjednika.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.