IFA 2019 sajam u Berlinu je ove godine vidio prilično raznovrstan i raznobojan set najava pametnih telefona. Čini se da svi rade na uglavnom zasebnoj agendi ili dovoljno različitom za stvaranje nekih stvarno istaknutih uređaja.

U ovonedjeljnoj anketi provedenoj na gsmarena sajtu, Asus ROG Phone II se pokazao veoma uspješnim u još jednoj kategoriji – obožavaocima. Jedan od najboljih i najtrofejnijih pametnih telefona na papiru, čudovište od igara već je uspjelo da prođe strog proces pregleda s letećim bojama. A sada je prilično jasno da je Asus naletio ili prilično pažljivo sastavio iznenađujuće univerzalno privlačnu formulu. Ili to ili ste potpuno profesionalni igrači mobilnih igara. Nadajmo se da će drugi voditi računa o tome koliko je ROG pristup do različitih, svestranih vodećih flegšipa.

IFA 2019: najbolji flegšip
IFA 2019: najbolji flegšip

Govoreći o tome da nije nužno u skladu sa popularnim trendovima, Sony Xperia 5 takođe je dobio puno ljubavi. Sa svojim kompaktnim faktorom oblika i namjerno smanjenim paketom ne može biti drugačiji od ROG Phone II na površini. Sony Xperia 5, međutim, dokazuje da tržište istinskih vodećih performansi u malom faktoru forme nikada nije nestalo, tokom godina se sve više i više zanemaruje. Možda još jedan poučan trenutak da se drugi proizvođači nađu na raspolaganju.

IFA 2019: najbolji telefon iz srenje klase
IFA 2019: najbolji telefon iz srenje klase

Prelazeći na drugu šarenu gomilu koja je razmatrana – srednja klasa (mid-ranger). Još jednom HMD i Phoenyx Nokia brend osvaja srca obožavatelja . Nije nužno najmoćniji telefon niti najbolji adut za odlazak u best-buy za specifikacije, ali Nokia 7.2 nudi puno alternativnih privlačnosti. Čvrst dizajn, odlična kvaliteta izrade, fokus na čist doživljaj Android One i brza ažuriranja. Još jedna zanimljiva formula koja izgleda djeluje na svoj način.