Južnokorejski LG je prije dvije godine predstavio prvi G-Sync monitor, a ove se godine odlučio to učiniti i s OLED televizorima koje ima u svojoj ponudi. Tako je se samo nastavljena uspješna saradnja te kompanije s Nvidijom.

Dakle, prije dvije godine G-Sync se našao na UltraWide modelu 34UC89G sa ekranom omjera stranica 21:9 i frekvencijom osvježavanja od 144 Hz. Bio je to zapravo određeni test te tehnologije i tražio se način kako da se implementiše na OLED TV ekrane, što je očigledno sad uspjelo južnokorejcima.

Do kraja ove godine stići će firmware, koji nudi podršku za bezbrižnu tranziciju, odnosno, bezbrižno će se moći igrati igre i na televizorima, kao što se može na monitorima.

Konkretnije, kompatibilnost ove funkcije imat će LG OLED TV modeli 65- i 55 inča (E9) te oni od 77-, 65- i 55 inča (C9). Ostale mogućnosti u modelima za 2019. su HDMI 2.1 i ALLM (Auto Low Latency Mode).

Pročitajte još: Samsung predstavio zakrivljeni G-Sync 240Hz gejmerski monitor

Velika je to stvar jer dosad se za igre na velikom televizoru moralo odlučiti za HP-ov Omen X Emperium veličine 65 inča, koji je koštao pet hiljada američkih dolara!

Ipak, oni su nosili NVIDIA’s G-Sync Ultimate tag, dok LG ima G-Sync Compatible jer ne koriste Nvidia procesore. Svejedno, odličan su izbor.

Inače, nakon predstavljanja, tehnologija G-Sync je vrlo brzo postala popularna te je tako Nvidia 2014. imala 62 posto tržišnog udjela u segmentu gaming monitora, a svoj dominantni položaj povećala je na 82 posto godinu dana kasnije.

Što se same G-Sync tehnologije tiče, dosta je skuplja od konkurencije, iako služi isto. Ali, G-Sync traži dodatni čip i sertifikaciju. Takođe, monitori s G-Syncom imaju drugačiji pristup rješavanju situacije kad broj sličica u sekundi padne ispod donje granice radnog raspona same tehnologije (oko 36 Hz).

Dođe li do toga, G-Sync modul će multiplicirati trenutnu frekvenciju osvježavanja ekrana, kako bi ona ostala u granici radnog raspona monitora i da bi se nastavila smanjivati percepcija trzanja. Na primjer, padne li broj sličica u sekundi na 30, G-Sync modul će frekvenciju osvježavanja podići na 60 Hz. Padne li na 15 FPS, refreš rate će biti utrostručen na 45 Hz.

A sad se sve to „preslikava“ na prestižne LG OLED televizore iz ove godine, daleko jeftinije od spomenutih pet hiljada dolara. Bar dvostruko jeftinije!

(ictbusiness)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.