Često se na društvenim mrežama pojave zagonetke koje riješe ‘jedan posto ljudi’. Ovih dana se pojavila još jedna logička zagonetka koja se proširila na internetu i po društvenim mrežama

 

Na slici vidite da postoji katanac koji se otključava sa trocifrenim brojem. Možete li rješiti zagonetni kôd prateći sljedeće savjete iza brojeva?

Za one koji ne znaju engleski jezik ovo je prevod:

682: Jedan broj je tačan i nalazi se na pravom mjestu.

614: Jedan broj je tačan, ali na pogrešnom mjestu.

206: Dva broja su tačna, ali su oba na pogrešnom mjestu.

738: Svi brojevi su pogrešni.

380: Jedan broj je tačan, ali na pogrešnom mjestu.

Probajte sami da dođete do rješenja. Ako ne uspijete i odustanete, nastavite dalje da čitate tekst.

Bez obzira da li ste došli do potencijalnog rješenja ili odustanete razložićemo podatke koje su date na slici.

 

738 (Svi brojevi su pogrešni)

Započinjemo s ovim tragom jer ćemo iz računice izbaciti brojeve 7, 3 i 8. To nam daje neke temelje i usmjerava nas do sljedećeg traga u kojem su prisutni brojevi 3 i 8.

 

380 (Jedan broj je tačan, ali na pogrešnom mjestu)

Iz prethodnog traga znamo da 3 i 8 nisu dobri brojevi, što nam ostavlja broj 0. Ali taj trag nam govori da je na pogrešnom mjestu, što znači da 0 može biti ili na prvom ili drugom mjestu.

 

206 (Dva broja su tačna, ali su oba na pogrešnom mjestu)

Već znamo da je 0 ispravan broj, a to znači da je drugi tačan broj 2 ili 6. Budući da ovaj trag kaže da su dva broja na pogrešnom mjestu, saznajemo da sredina nije dobro mjesto za broj 0.
Znamo da se 0 ne može staviti ni na treće mjesto. To nam daje prvi tačan odgovor i sad možemo reći da je 0 postavljena na pravo mjesto.

 

682 (Jedan broj je tačan i nalazi se na pravom mjestu)

Ovaj trag pokazuje nam je li 6 dobar broj ili nije. A kako broj 6 ne može biti na prvoj poziciji, jer se na njoj nalazi 0, to nam govori da je na pravom mjestu broj 2.

 

614 (Jedan broj je tačan, ali na pogrešnom mjestu)

Već znamo da 6 nije dobar broj pa pažnju usmjeravamo ka brojevima 1 i 4. Broj 4 se nalazi na mjestu 2. što nam ukazuje da je postavljen pogrešno. Ali, istovremeno, to je jedini tačan broj pa ga smještamo na ispravnu poziciju.

Dakle, traženi kôd je…

 

 

0 4 2

Čestitamo onima koji su bez naše pomoći riješili zadatak!

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.